Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Staršie články roku 2003

V článku sa dočítate informácie pripravené počas roku 2003. V tomto roku začala dlhodobá príprava stránky o regióne KUSUCE. Postupne budeme aktualizovať všetky články zo stránky http://www.kysuckyregion.sk

Prepadli ženu
Valentín sa stal osudný pre 44 - ročnú ženu, ktorá bola prepadnutá dvoma neznámimi páchateľmi na Ulici Hurbanovej. Žena utrpela zranenia a páchatelia jej spôsibili škodu vo výške 2500 sk. Svedkovia nech sa hlásia na 158.

Jeden mŕtvy, jeden ťažko zranený a dvaja ľahko
To sú tragické následky dopravnej nehody, ktorá sa stala dňa 14.2. na Makove. Nehodu spôsobil 24 - ročný vodič.

Je zima, kúrime autami
V Kysuckom Novom Meste dňa 11.2. neznámi páchateľ podpálil nákladné auto. Požiar uhasili HaZZ z Kysuckého Lieskovca. Majiteľovi vznikla škoda 700 000 sk.

Rodinné prídavky nebudú pre záškolákov

Možno každý raz skúsil simulovať alebo "nechcene" netrafiť do školy na riadne vyučovanie. Nasledovali neospravedlnené hodiny, tým aj triedne pokarhanie, a... Ale u niektorých sa stáva samovoľné opúšťanie školských lavíc pavidelným javom. V snahe zakročiť proti takýmto záškolákom a ich "starostlivým" rodičom bola zavedená určitá sankcia
. Ak počet neospravedlnených hodín presiahne počet 15 hod., budú následne pozastavené rodinné prídavky. Tieto dávky budú postúpené obecným úradom. Rodičia, venujte sa viac deťom!!!

Neoplatí sa konať v rozpore so zákonom
Až pozoruhodných 1886 trestných činov bolo v minulom roku spáchaných v okrese Čadca . Polícii sa podarilo objasniť viac ako 1130. Pre porovnanie s rokom 2001 ide o výrazné zlepšenie boja proti kriminalite. Trestných činov sa dopúšťali aj mladistvé osoby. Možno by sme mali klásť väčší dôraz na prevenciu proti kriminalite.

Iračania ušli z Iraku
V noci z 29. na 30. januára na Svrčinovci sedem občanov Iraku neoprávnene prekročili naše hranice s ČR mimo hraničného prechodu a následne boli prevedení hliadkou ČR. Medzi nimi bola jedna žena. Deň na to boli odovzdaní slovenským orgánom. Cudzinci odleteli z Iraku cez Moskvu do Bratislavy na platné víza udelené úradom SR v Bagdade. Mali namierené do Nemecka. Z Iraku odišli pre nesúhlas s politickým režimom a policajným prenasledovaním. V SR požiadali o azyl a boli eskortovaní do ZUT Adamov-Gbely.

Na majstrovstvách kraja v stolnom tenise vybojovali Čadčania 2 tituly. Poliaček zvíťazil nad klubovým kolegom Petrom Krkoškom a Lenka Ježíková porazila domácu extraligovú hráčku Lenčovú. Poradie vo štvorhrách: 2. Poliaček - Krkoška, 3. Petráš - Jakubec, Mix: 3. Petráš - Ježíková. Všetci naši hráči postupujú na majstrovstvá SR. V extralige Čadca nastúpila bez Jakubca, ktorého nahradil mladý Marjak ten ale nebodoval.

Kysucká hvezdáreň KNM
Večerné pozorovanie vesmírnych telies na nočnej oblohe.V kysuckej hvezdárni každý piatok po západe slnka, pre všetky vekové kategórie so sprievodným slovom je možné besedovať na ľubovoľnú astronomickú tému.

Otvorenie novej pobočky

Vo štvrtok 30. januára sa na Palárikovej ulici slávnostne otvorila nová pobočka UniBanky. Táto spoločnosť patrí pod UniCredito Italiano Group. Hostí otvorenia na začiatku privítal riaditeľ žilinskej filiálky a potom aj samotný Andrea Casini, ktorý vymenoval pobočky v okolí nášho štátu. V Poľsku vlastnia najväčšie banky, v Chorvátsku, Bulharsku, Turecku a Česku majú svoje pobočky. Minulý rok na Slovensku otvorlili 16 pobočiek a v tomto roku by k nim malo pribudnúť ďalších 9. Nech sa im darí!

Otvorenie konzulátu SR v meste Krakow

Z iniciatívy pani Magdy Vašáryovej, našej veľvyslankyni v Poľsku, sa za predstaviteľov poľskej a slovenskej štátnej správy, samosprávy a ER Beskydy uskutočnilo v Krakowe 10.12.2002 slávnostné otvorenie už siedmeho konzulátu SR v Poľsku. V úvodnej časti sa počas pracovnej konferencie na Univerzite Jagelowského zameranej na cezhraničnú spoluprácu vyzdvihla okrem iného tiež činnosť Euroregiónu Beskydy, po ktorej už nasledovalo samotné slávnostné, "prestrihnutie pásky". Generálny konzulát, bude mať sídlo na Ul. Sv. Tomáša 34 v Krakowe.

Prezídium Euroregiónu BESKYDY

Dňa 13.12.2002 sa uskutočnilo na horskom hoteli v Ostravici výjazdové zasadnutie Prezídia ER Beskydy. V úvodnej časti počas valného zhromaždenia Regiónu Beskydy ČR za účasti členov prezídia schválila česká strana výročnú správu za rok 2002, v ktorej Ing. Peter Rafaj - predseda združenia Región Kysuce ČR zhodnotil vývoj celozahraničnej spolupráce a úspešnosť predpokladaných projektov v európskych fondoch. Pracovné rokovanie pokračovalo za účasti členov prezídia z poľskej strany na čele s J. Krawczykom a slovenskej strany na čele s M. Rejdom.

Prvým Kysučanom je Michal Miženko z Turzovky.


Autor: Kysuce | Čitateľov: 868