Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

42. Beskydské slávnosti v Turzovke

Čadca, 21. august 2013 - V Beskydskej doline muzička vyhráva - v tomto duchu sa niesol hlavný program 42. ročníka Beskydských slávností v Turzovke, ktoré sa konali v dňoch 16.- 18. augusta 2013. Hlavný program sa uskutočnil v nedeľu od 14. hod. v centre mesta.

Predstavili sa zaujímavé domáce umelecké zoskupenia i hostia zo zahraničia. Už tradične, od kostola prichádzal slávnostný sprievod, v ktorého čele stáli členky Ženskej folklórnej skupiny Turzovanka s Muzičkou spod Grúňa. Turzovanka v týchto dňoch oslavuje 10. výročie svojho založenia, vedúcou je pani Helena Fulierová. V sprievode vyspevovali i deti z Detskej folklórnej skupiny Bukovinka, ktoré pripravuje pani Janka Maďariová. Tohtoročné slávnosti boli bohaté i na zahraničných hostí - z Maďarskej obce Gyorújbarát zavítal do Turzovky Folklórny súbor Csobolyó, z Českej republiky Súbor piesní a tancov Javořina a z Poľska Súbor piesní a tancov Kęty. Prítomný bol i domáci Folklórny súbor Drevár z Krásna nad Kysucou. Vo veľkom počte prišli aj zástupcovia Spolku priateľov Turzovky. Primátor mesta, Miroslav Rejda vykonal akt zvolania 5. svetového stretnutia Turzovčanov a ich potomkov, ktoré sa bude konať od 15. do 17. augusta 2014.

Návštevníkov pozdravil predseda Žilinského samosprávneho kraja, Juraj Blanár. Vyzdvihol nadregionálny i cezhraničný význam a presah Beskydských slávností, návštevníkom zároveň zaželal príjemné popoludnie. Medzi ďalšími vzácnymi hosťami boli: štátny tajomník Ministerstva školstva SR, Štefan Chudoba. J.E. veľvyslanec SR v Čínskej ľudovej republike, František Dlhopolček, poslanec Národnej rady SR a starosta obce Stará Bystrica, Ján Podmanický, hlavný radca Kancelárie prezidenta SR, Stanislav Liška, akademický maliar Ondrej Zimka i predstavitelia partnerov z Poľska a Maďarska.
V programe vystúpil i umelecký drotár Juraj Šerík, ktorý prítomným predstavil Srdce pre Slovensko - veľké drôtené srdce, ktoré postupne vznikalo v rôznych mestách i obciach na Slovensku. Na jeho vzniku sa podieľali Slováci i zahraniční návštevníci. Keďže aj obyvatelia Turzovky prispeli k jeho vytvoreniu na minuloročných Beskydských slávnostiach, prišiel im tento umelec ukázať výsledok aj ich práce.
Mesto Turzovka žilo folklórom naozaj naplno. Veríme, že všetci návštevníci si z podujatia odniesli veľa pozitívneho a najmä úsmev na tvári. Ďakujeme účinkujúcim, spoluorganizátorom, sponzorom, mediálnym partnerom i všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom pridali ruku k dielu, uviedla Silvia Petreková, riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci.


Vytvorené: 17.09.2013