Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Obeťou teroristického útoku v Kandaháre sa stal vojak 35-ročný Daniel Kavuliak z Turzovky

Obeťou teroristického útoku v Kandaháre sa stal vojak 35-ročný Daniel Kavuliak z Turzovky

Turzovka 10.07.2013 - Terorizmus si včera vyžiadal ďalšiu slovenskú obeť. Počas cvičenia slovenských vojakov s International military police v misii ISAF v Afganistane bol zastrelený jeden slovenský vojak, čatár Daniel Kavuliak († 35) z Turzovky, dvaja príslušníci slovenských ozbrojených síl boli ťažko a štyria ľahko zranení. „Máme informácie, že všetci ranení vojaci sú stabilizovaní a pevne verím, že zo zranení sa vyliečia,“ povedal minister obrany Martin Glváč.

Tragédii nedokázali zabrániť ani najprísnejšie bezpečnostné opatrenia medzinárodného spoločenstva. Minister obrany Martin Glváč spolu s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom vyjadrili rodine a blízkym zosnulého vojaka úprimnú sústrasť.

Jeden z dvoch ťažko zranených, ktorý je s priestrelom hlavy v horšom stave a momentálne sa nachádza v umelom spánku, potrebuje prevoz na Slovensko. Po dohode s Českou republikou by ho malo podľa ministra obrany Martina Glváča na Slovensko odviesť české vojenské lietadlo so zdravotníckym zariadením na palube pravdepodobne ešte dnes v noci.

Na vojenskej základni v Kandahári navštívil Róbert Fico v miestnej nemocnici dvoch ťažko zranených aj tábor slovenského kontingentu, kde sa podpísal do kondolenčnej knihy venovanej zabitému čatárovi Danielovi Kavuliakovi. Následne sa zúčastnil na slávnostnej ceremónii, pri ktorej s vojenskými poctami naložili rakvu so zosnulým do vládneho špeciálu, s ktorým sa následne celá delegácia vracia na Slovensko. Štyria ľahko zranení vojaci zostávajú naďalej v Afganistane.

Príslušník afganskej armády spustil v utorok (9.7.) streľbu na skupinu slovenských vojakov zo strážnej veže. Jeden z nich zomrel, dvaja utrpeli ťažké a štyria ľahké zranenia. K incidentu došlo o 9.45 h nášho času pri cvičení. "Tento terorista bol na strážnej veži, ktorá chránila civilné letisko a bola v perimetri našej jednotky, ktorá cvičila," povedal v utorok minister obrany Martin Glváč. Podľa informácií TASR išlo o skupinu asi 12 slovenských vojakov. Terorista sa mal infiltrovať do afganskej armády.

Útok bol o to prekvapivejší, že včera začal sviatok ramadán, kedy všetci afganskí vojaci, ktorí vyznávajú tento sviatok boli odzbrojení a zbrane dostávajú iba príslušníci strážnych jednotiek. Tento príslušník afganských národných síl zasiahol našich vojakov paľbou zo strážnej veže.  Minister Glváč útok označil za zákerný teroristický útok, tzv. green on blue - čiže útok infiltrovaného teroristu vo vnútri afganských bezpečnostných síl. Útočník bol ihneď po incidente zadržaný americkými vojakmi.

zdroj: TASR, MO SR, foto: FB.com


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 10.07.2013