Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Stredná odborná škola technická v Čadci oslávila 50 rokov

Stredná odborná škola technická v Čadci oslávila 50 rokov

Čadca 20.01.2013 - Stredná odborná škola technická v Čadci, ktorej zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj, si na slávnostnej akadémii pripomenula 50. výročie svojho založenia. Pri tejto príležitosti bola do života uvedená aj publikácia zachytávajúca vznik a rozvoj školy počas piatich dekád svojej existencie. Za toto obdobie sa vypracovala na významnú vzdelávaciu inštitúciu v kraji so zameraním na odborné vzdelávanie v oblasti strojárstva a dnes sa ako jedna zo 4 stredných škôl v Žilinskom kraji pýši získaním statusu Centra odborného vzdelávania a prípravy pre strojárstvo a ostatnú kovospracúvaciu výrobu.

Slúži nielen žiakom, ale rovnako aj záujemcom a firmám v rámci rekvalifikačných kurzov. K úspešnému uplatneniu absolventov školy prispieva aj efektívna komunikácia so zamestnávateľmi, ktorá patrí medzi jej silné stránky. Prepojenie teórie s praxou zabezpečuje v spolupráci s INA Kysuce, a.s., Kysucké Nové Mesto a KIA Motors Slovakia, s.r.o., Teplička nad Váhom. V neposlednom rade pri zabezpečovaní odbornej praxe komunikuje škola aj so spoločnosťou Doprava a služby K &T, s. r. o., Čadca - Horelica, Promont, s. r.o., Krásno nad Kysucou, K-Ten Turzovka, s. r. o., Vysoká nad Kysucou a iné.

Stredná odborná škola technická v Čadci, ktorú v aktuálnom školskom roku navštevuje 597 študentov dnes vyučuje v 7 atraktívnych študijných a 5 učebných odboroch, ktoré reagujú rovnako na potreby trhu práce. Škola má stabilné miesto medzi vzdelávacími inštitúciami kysuckého regiónu, aj vďaka efektívnej spolupráci s firmami, vďaka čomu vychováva stovky odborníkov pre prax. Je nepochybne pozitívnou ukážkou dôležitosti odborného vzdelávania a významu odborného školstva pre trh práce.

Kvalitnejšie podmienky pre výučbu znásobila škola i realizovaním projektu zásadnej obnovy budovy a areálu v súvislosti zo znížením energetickej náročnosti, ktorá bola ukončená v roku 2010, uviedla hovorkyňa ŽSK Hana Danová.

Hostória: Stredné odborné učilište strojárske

História SOU strojárskeho v Čadci sa začala písať už v r. 1958, kedy štátna výrobňa autodielov v Čadci, neskôr Tatra Čadca, bola začlenená do n. p. Kopřivnice ako samostatný závod. Pre organizáciu z toho vyplývalo aj právo prijímať absolventov ZŠ do učebného pomeru. Niekoľko rokov boli žiaci pre závod pripravovaní v rámci zmluvnej dohody v odborných učilištiach iných organizácií (ZPS Kysucké Nové Mesto, Železničné učilište Zvolen, Vrútky, Tatra Bánovce nad Bebravou a Kopřivnica). V roku 1962 bol vyčlenený samostatný pracovník, ktorý mal za úlohu organizačne a materiálne pripraviť v rýmci závodu Tatra Čadca samostatné učňovské stredisko a do prvého ročníku bolo prijatých 24 žiakov v učebnom odbore sústružník a frézar. Do strediska sa vrátili aj žiaci 2. a 3. ročníka, ktorí sa dovtedy pripravovali v iných OV. Teoretické vyučovanie zabezpečovala Učňovská škola v Čadci a praktické vyučovanie realizovalo učňovské stredisko v závode Tatra Čadca. V r. 1970 došlo k nárastu počtu žiakov a učňov. Stredisko dostalo štatút - stredisko praktického vyučovania. V r. 1976 sa začala výstavba budovy SOU strojárskoho Čadca. 1.9. 1982 bola daná do prevádzky budova teoretického vyučovania a 1.9. 1983 aj budova praktického vyučovania a ostatné súčasti, ktoré tvoria celý komplex školy. (zdroj sostca.sk)

Stredná odborná škola (SOŠ) technická v Čadci má novú odbornú IKT učebňu


Vytvorené: 27.01.2013