Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Žilinský samosprávny kraj chce predať budovy bývalej polikliniky v Turzovke

Žilinský samosprávny kraj chce predať budovy bývalej polikliniky v Turzovke

Turzovka 10.09.2012 - Pacientov by mala čakať nielen kvalitná starostlivosť, ale aj jej poskytovanie v zrekonštruovaných a príjemných priestoroch.
Zdravotníctvo a poskytovanie zdravotnej starostlivosti závisí od financií. Tie prerozdeľujú zdravotné poisťovne, a teda určujú aj počet i rozsah poskytovateľov, čiže lekárov a ambulancií. Žilinský samosprávny kraj v snahe motivovať lekárov, aby zostali aj naďalej poskytovať zdravotnú starostlivosť v bývalých poliklinikách, rozhodol sa im ponúknuť tieto budovy do vlastníctva za podmienky zachovania.

Namiesto nájomného zveľaďovať pristory

Ak sa súkromní lekári, ktorí majú prenajaté priestory od ŽSK, dohodnú a rozhodnú pre takýto krok, znamenalo by to nielen zachovanie súčasných ambulancií na doterajších miestach, čo je najzásadnejšia podmienka kraja, ale aj ich ďalší rozvoj. Lekári by takto namiesto nájomného mohli z týchto financií zveľaďovať priestory čakární, ambulancií i okolia tak, aby pacienti dostali nielen kvalitnú starostlivosť, ale aby im bola poskytovaná v zrekonštruovaných a príjemných priestoroch, informoval hovorca ŽSK Peter Kubica.

ŽSK má záujem odpredať budovy v Kysuckom Novom Meste, Bytči, Turzovke, Liptovskom Mikuláši, Liptovskom Hrádku, Martine a Turčianskych Tepliciac.

Údajná podpora z horných Kysúc

Podľa tlačovej správy ŽSK, primátor a starostovia Horných Kysúc po rokovaní s predsedom ŽSK podporujú postup Žilinského samosprávneho kraja pri odpredaji budovy bývalej polikliniky v Turzovke lekárom. „Žilinský samosprávny kraj oceňuje tento postoj, pretože našou hlavnou prioritou je zachovať zdravotnú starostlivosť minimálne v takom rozsahu, aká je v súčasnosti,“ dodal predseda ŽSK Juraj Blanár.

Žilinský samosprávny kraj chce predať budovy bývalej polikliniky v Turzovke

Komuniké Mikroregiónu Horné Kysuce k problematike predaja budov bývalej polikliniky a zabezpečeniu zdravotníckych služieb v regióne.
Predstavitelia mesta a obcí združených v Mikroregióne Horné Kysuce na svojom mimoriadnom stretnutí v utorok, 4. septembra 2012, zobrali na vedomie informáciu o príprave odpredaja nehnuteľností - budov bývalej Polikliniky v Turzovke, ktorú im prezentovala riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK, PhDr. Anna Majbíková. Akceptujú kompetencie ŽSK, ktorý je vlastníkom predmetnej nehnuteľnosti a môže s ňou v súlade so zákonom o samospráve vyšších územných celkov a prijatými Zásadami hospodárenia nakladať. Starostovia, ako aj prizvaní zástupcovia lekárov pôsobiacich v predmetnej nehnuteľnosti, sa zhodli v konštatovaní, že zámer odpredaja budov bývalej Polikliniky Turzovka je pripravený bez širšej konzultácie s dotknutými subjektmi a pre nich v časovej tiesni.
Vyjadrili obavy nad budúcim zachovaním poskytovaných služieb „poliklinickým systémom“, ktorý ako taký umožňuje na jednom mieste koncentráciu lekárov rôznych odborností s cieľom zrýchleného poskytovania zdravotnej starostlivosti pacientom bez tzv. čakacích lehôt či presunov pacientov medzi jednotlivými ambulanciami v meste alebo dokonca regióne (príkladom je premiestnenie laboratórií, ambulancie obv. lekára či diabetologickej ambulancie mimo pôvodných priestorov).

Mikroregión Horné Kysuce vyzýva Žilinský samosprávny kraj a poslancov zastupujúcich región Kysúc, aby:

  1. prehodnotili zámer spôsobu predaja budov bývalej Polikliniky Turzovka verejnou obchodnou súťažou,
  2. vytvorili priestor na zmysluplný dialóg a diskusiu s miestnymi samosprávami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti v regióne o možnostiach skvalitnenia formy a rozsahu zdravotnej starostlivosti v regióne ešte pred zmenou vlastníctva budov bývalej Polikliniky Turzovka,
  3. aj v prípade zmeny vlastníctva uvedených budov naďalej zmluvne a dlhodobo (nie navrhovaných 5 rokov!) garantovali „poliklinický systém“ poskytovanej zdravotníckej starostlivosti v Turzovke, jeho dostupnosť, rozsah a kvalitu.

Mesto Turzovka a obce Mikroregiónu Horné Kysuce chcú byť v rámci svojich kompetencií nápomocné, pri vytváraní zodpovedných podmienok pre život svojich občanov vrátane podmienok pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Uvedené stanoviská budú tlmočiť i priamo predsedovi ŽSK, J. Blanárovi na stretnutí vo štvrtok 6.9.2012 a veria, že i Žilinský samosprávny kraj pristúpi k vyššie citovanej problematike v tomto regióne rovnako zodpovedne, a to nie len v rovine ekonomickej, ale i obsahovej či legislatívnej.

Miroslav Rejda,
primátor mesta Turzovka, predseda Mikroregiónu Horné Kysuce


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 10.09.2012