Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Čadčiansky rodák, fotograf Karol Kállay zomrel vo veku 86 rokov

Čadčiansky rodák, fotograf Karol Kállay zomrel vo veku 86 rokov

Čadca 06.08.2012 - Významný slovenský fotograf a dokumentarista Karol Kállay nás navždy opustil v sobotu vo veku 86 rokov. Rodák z Čadce bol jednou z najvýraznejších osobností slovenskej fotografie, a jeho dielo formovalo ďalšiu generáciu fotografov nielen na Slovensku.

Karol Kállay sa narodil 26. apríla 1926 v Čadci. V Trenčíne v roku 1944 maturoval na Gymnáziu, v Bratislave ho v roku 1948 na Vysokej škole ekonomickej promovali za inžiniera. Celú svoju životnú dráhu venoval fotografii. Zomrel vo veku 86 rokov dňa 4.8.2012 v Bratislave.

Fotografovaním sa začal vážnejšie zaoberať v roku 1940. O dva roky neskôr získaval svoje prvé ocenenie - Zlatú medailu na celoštátnej výstave fotografií v Bratislave. Fotografie mu uverejnili vo Švajčiarskom časopise Camera. V roku 1943 vystavoval svoje práce v španielskej Zaragoze. Popri štúdiu spolupracoval ako fotoreportér s časopisom Domov a svet a obrazovou agentúrou Oko.

Od roku 1956 pracoval v slobodnom povolaní, stal sa členom Zväzu slovenských výtvarných umelcov a začal svoju sériu ciest po svete (Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Bulharsko, ZSSR, Albánsko, Grécko, Taliansko, Juhoslávia, Rakúsko, Francúzsko, Veľká Británia, Holandsko, Nemecko, Japonsko, Mexiko, USA).

Jeho prvá kniha Slovenské rieky vyšla v roku 1954. Z takmer 50-tich doteraz vydaných kníh sa preslávili publikácie o Los Angeles, New Yorku, Tokiu, Ríme, Mexiku, Slovensku. Publikácie Pieseň o Slovensku a Los Angeles získali okrem iných ocenení aj Cenu UNESCO ako najkrajšie knihy sveta. Za knihu Kafka und Prag získal cenu v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska 1995.

zdroj + foto karolkallay.sk


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 06.08.2012