Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Tradícia, ktorá nevyhynie - Váľanie mája v skanzene vo Vychylovke

Tradícia, ktorá nevyhynie - Váľanie mája v skanzene vo Vychylovke

Nová Bystrica 22.05.2012 - Mesiac máj je bezpochyby jeden najkrajší mesiac roka. Všetko kvitne, príroda ukazuje svoju krásu a nádheru. Záhrady a lúky sú posiate všetkými farbami, čo je bezpochyby nádherná pastva pre naše oči. Krása prírody má svoje čaro. Na rozkvitnutých stromoch poletujú včely, ktoré svojou usilovnosťou prinášajú úžitok nielen pre seba, ale hlavne pre nás. Bez nich by život na našej planéte snáď ani nemohol existovať. Spev vtákov nám spríjemňuje každodenný život, ktorý sa snažíme prežiť podľa svojich predstáv.

K máju sa viaže aj množstvo významných udalostí a tradícií

Jenou z nich je aj stavanie a váľanie májových stromov späté s peknou tradíciou, spevom, veselosťou, vravou a zábavou. Táto pekná tradícia neobchádza ani náš skanzen. Na začiatku mája nám postavili členovia Folklórnych súborov Drevár z Krásna nad Kysucou a Mionší z Dolní Lomné máj, ktorý treba na konci mesiaca zvaliť. O to sa postará Folklórna skupina Zborovanka zo Zborova nad Bystricou dňa 27. mája 2012. O 13.30 hod. pri základnom kameni Múzea kysuckej dediny Nová Bystrica - Vychylovka zvalia máj a o 14.00 hod. sa Vám folklórna skupina predstaví so svojim programom na pódiu pri objekte Krčma z Korne.
Po celý deň Vám ponúkame jazdu na Historickej lesnej úvraťovej železnici, prechádzku skanzenom a oddych vo vysunutej expozícií Kysuckého múzea v Čadci, ktoré je organizáciou v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, uviedla D. Hnídková z KM v Čadci.


GPS súradnice Nová Bystrica:
Latitude:49º 22' 55,424″ N, Longitude:19º 5' 40,260″ E,Latitude:49º 23' 18,383″ N, Longitude:19º 6' 46,427″ E


Vytvorené: 22.05.2012