Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Drotári z Kysúc na hrad

Drotári z Kysúc na hrad

Kysuce 01.05.2012 - Trenčiansky hrad bude od 10. do 11. mája 2012 dýchať historickou atmosférou. V rámci 1. ročníka výstavy cezhraničného cestovného ruchu Region Tour Expo 2012 sa tam uskutoční zaujímavé kultúrne podujatie, zamerané na zachovanie ľudových tradícií s názvom Májový jarmok remeselníkov. Život na niekdajšom sídle Matúša Čáka Trenčianskeho sa vráti do čias stredovekých remeselníkov, ktorí návštevníkom predstavia postupy pri výrobe tradičných výrobkov z dreva, kože, kovu či keramiky tak, ako to kedysi robili naši predkovia v oblasti slovensko-českého pohraničia.

Drotári z Kysúc na hrad

Do medzinárodného projektu je zapojených 6 krajov zo Slovenska i Čiech - Žilinský, Trenčiansky, Trnavský, Zlínsky, Moravskosliezsky a Juhomoravský. Z troch slovenských a troch českých regiónov sa predstaví dovedna tridsať remeselníkov. „Náš kraj budú na jarmoku prezentovať ľudoví umelci z Kysúc a Liptova. Tradičné umenie starých otcov a materí predvedie pernikárka, drotár, umelecký kováč, výrobca ľudových hudobných nástrojov a výrobca kožiarskych produktov,“ prezradil predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár.
Súčasťou jarmoku bude i slávnostné vyhlásenie výsledkov medzinárodnej súťaže „Klenoty slovenského pohraničia“. Každý zo zúčastnených krajov do nej nominoval svoje štyri najväčšie turistické lákadlá. Sú medzi nimi jedinečné hrady, skanzeny, múzeá, prírodné krásy a kultúrne pamiatky. Žilinský kraj reprezentujú Oravský hrad, Sobášny palác v Bytči, Kysucko-oravská lesná železnica a Múzeum liptovskej dediny v Pribyline, povedala Iveta Chabadová, riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Žilinský turistický kraj.
Cieľom regionálneho veľtrhu cestovného ruchu Region Tour Expo 2012 s podtitulom Dovolenka pre všetkých je podporiť zintenzívnenie cestovného ruchu a turizmu so zameraním na cezhraničnú spoluprácu krajov Slovenska a Českej republiky, informoval hovorca ŽSK Peter Kubica. foto: ilustračné


Vytvorené: 01.05.2012