Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Žilinský samosprávny kraj minul na zimnú údržbu 3 726 098 eur

Žilinský samosprávny kraj minul na zimnú údržbu 3 726 098 eur

Kysuce 26.04.2012 - Žilinský samosprávny kraj vynaložil na zabezpečenie zjazdnosti ciest II. a III. triedy počas tohtoročnej zimy 3 726 098 eur. Oproti minulej sezóne tak vzrástli náklady o takmer jeden a pol milióna eur. Vyššie výdavky boli spôsobené najmä februárovými extrémnymi mrazmi a množstvom snehu. Zimnú údržbu ciest (ZÚC) zabezpečuje Správa ciest ŽSK (SC ŽSK) prostredníctvom svojich piatich závodov Horné Považie, Kysuce, Orava, Liptov a Turiec.

Počas zimnej sezóny udržiava 1 353 km ciest II. a III. triedy. Zimná pohotovosť začala vlani v novembri a počas 5-tich mesiacov ju vykonávalo 332 pracovníkov. Na cesty vyrazilo dovedna 116 špeciálnych posýpacích vozidiel, ktoré spotrebovali takmer 42 tisíc ton inertného a viac ako 6 tisíc ton chemického posypu. Cez zimu mechanizmy SC ŽSK realizovali 157 379km pluhovania, 105 242km pluhovania s posypom, 40 100km inertného, 14 364km chemického a 45 154 km zmiešaného posypu. Počet mrazivých dní počas nedávno skončenej zimnej sezóny bol približne rovnaký ako v období 2010/2011, no tohtoročná zima bola oveľa bohatšia na snehové zrážky. Kým v minulom roku zaznamenala SC ŽSK 37 snehových dní, počas tejto zimy ich namerali až 45. To sa odrazilo aj na vyšších výkonoch ZÚC pri pluhovaní a pri pluhovaní s posypom, a rovnako aj na väčšej spotrebe posypového materiálu.

Vo februári bol dokonca na Orave vyhlásený 1. stupeň kalamitnej situácie, v dôsledku trvalého silného sneženia, prudkého nárazového vetra, tvoriacich sa snehových jazykov a závejov na cestách. Najnáročnejšie úseky na ZÚC sú úseky ciest v typicky snehových oblastiach s vyššou nadmorskou výškou, akými sú najmä horské priechody. Nepriaznivé poveternostné podmienky a extrémna zima sa podpísali aj na výške spôsobených škôd na komunikáciách. Pribudlo množstvo výtlkov, výmoľov a sieťových rozpadov, ktorých oprava si vyžiada minimálne 555 tisíc eur.
Tohtoročná zima a nepriaznivé poveternostné podmienky dali zamestnancom krajskej Správy ciest poriadne zabrať. Som rád, že aj napriek tomu dokázali efektívne realizovať zimnú údržbu ciest a sprejazdňovať všetky cesty v našom kraji,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.
Už štvrté zimné obdobie funguje na SC ŽSK 24-hodinová krajská dispečersko - spravodajská služba, pomocou ktorej môžu nielen zamestnanci ale aj verejnosť monitorovať situáciu na cestách prostredníctvom webovej stránke kraja www.regionzilina.sk, v časti geografického informačného systému (GIS), informoval hovrza ŽSK P. Kubica. foto: zask.sk


Vytvorené: 27.04.2012