Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Veľkonočná výstava kraslíc a doplnkov k Veľkej noci spojená so súťažou o najkrajšiu kraslicu

Veľkonočná výstava kraslíc a doplnkov k Veľkej noci spojená so súťažou o najkrajšiu kraslicu

Čadca 06.03.2012 - Za účelom zachovávania ľudových tradícií a zvykov zdobenia vajíčok, Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo pre návštevníkov výstavu kraslíc spojenú aj s ich predajom. Výstava sa bude niesť pod názvom Čaro Veľkej noci a potrvá od 3.3. do 10.4.2012. Návštevníci môžu vidieť rôzne techniky zdobenia kraslíc z regiónu Kysúc a iných kútov Slovenska.

Súťaž Kraslice očami detí

Výstava je spojená s detskou súťažou Kraslice očami detí. Kraslice vytvoria deti regiónu Kysúc a na konci výstavy budú tie najkrajšie odmenené vecnými cenami. Formou anketový lístkov sa môžete do súťaže zapojiť aj vy a to tým, že dáte svoj hlas tej, podľa Vášho názoru, najkrajšej.
Ukážky zdobenia kraslíc v podaní zručných ľudových výrobcov budú prebiehať v utorky a štvrtky počas výstavy od 8.30 - 13.00 hod.
Srdečne Vás pozývame, prajeme pekný umelecký zážitok a príjemné prežitie Veľkonočných sviatkov.

Kúsok z histórie:

Vtedajšia inteligencia, ktorá mala viac času a mali slúžky, maľovali vajíčka zložitejšou technikou a ornamentmi. Chudobnejšie dievčatá maľovali vajíčka len jednofarebne a používali viac odtieňov. Na farbenie používali kávu Cigória, lipový kvet, petržlenovú vňať a cibuľové šupky. Na vajíčko sa prilepil mokrý list z petržlenu, obložil sa cibuľovými šupami, obviazalo sa niťou a dalo sa variť do vody. Obalené vajíčko sa varilo pokiaľ cibuľové šupky nepustili farbu (zlatistú až hnedú). Potom sa vajíčko nechalo ochladnúť, odbalilo sa a kde bol list z petržlenu, tam ostalo vajíčko biele a ostatok bol hnedý, alebo sa dali variť do kávy Cigória, vajíčka ohnedli a potom sa ihlou vyškrabali rôzne ornamenty.
Ďalšia technika, bola zdobenie vajíčok ražnou slamou a zdobenie trávou sitina, tieto techniky sa robia do dnes, informovala Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.


Vytvorené: 06.03.2012