Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Snehová kalamita má ďalšiu obeť. V skanzene vo Vychylovke padali mohutné smreky

Snehová kalamita má ďalšiu obeť. V skanzene vo Vychylovke padali mohutné smreky

Čadca 23.02.2012 - V uplynulých dňoch sa Kysuce spamätávajú zo snehovej pohromy, ktorá na niektorých miestach navŕšila až dvojmetrovú snehovú prikrývku. Okrem toho, že biely živel odrezal na niekoľko dní tisícky ľudí v odľahlých osadách, znemožnil prejazd ciest, váľal stromy, stĺpy elektrického vedenia a zboril strechy, vystavil ťažkej skúške aj pracovníkov Múzea kysuckej dediny a ľudovej architektúry vo Vychylovke.

Tri mohutné smreky sa zrútili na dom

Múzeum kysuckej dediny - Vychylovka, snehová kalamita

Tí už po tretíkrát v tomto roku vyliezli na strechy dobových dreveníc, aby odpratávali sneh a zamedzili zrúteniu krovov a šindľovej krytiny. Napriek obetavému pracovnému nasadeniu múzejníkov bol v prípade historického Domu lesných robotníkov z Dunajova tento súboj s kalamitou nerovný, keď na strechu zrubového objektu pôvodne postaveného ako účelová stavba pri hájovni v osade Rakovka padli pod ťarchou snehu tri mohutné smreky.

Škodu nevedia zatiaľ vyčísliť

Múzeum kysuckej dediny - Vychylovka, snehová kalamita

"Dom pred premiestnením do skanzenu slúžil počas letného obdobia pre ubytovanie lesných robotníkov. Do podstrešného priestoru sa ukladalo náradie a krmivo pre lesnú zver. Škodu je zatiaľ ťažké vyčísliť, určite sa však bude musieť vymeniť krov a strecha. Na odstránenie stromov bude potrebné použiť ťažkú techniku, ale v hlbokom snehu sa tam teraz nedostane ani lesný traktor," povedal riaditeľ Kysuckého múzea Miloš Jesenský. Ako ďalej spresnil, mnoho stromov sa zrútilo aj na časť trate úvraťovej železničky nad usadlosťou U Hruškuliaka, takisto v areáli Múzea kysuckej dediny, kde rovnaká príčina už dvakrát poškodila aj transformátor dodávajúci elektrickú energiu pre skanzen, informovala komunikačná manažérka Kysuckého múzea Monika Moskáľová.


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 24.02.2012