Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Turzovka zvyšovanie poplatkov za odpady nechystá

Turzovka zvyšovanie poplatkov za odpady nechystá

Turzovka 29.11.2011 - Mesto Turzovka už v minulosti zodpovedne pristúpilo k riešeniu financovania odpadového hospodárstva tak, aby čo najviac nákladov na zber, likvidáciu, uloženie a separáciu odpadov pokryli poplatky za odpad. Spočiatku sa výška poplatku zdala privysoká, avšak nastavenie poplatku ukázalo, že je adekvátny poskytovaným službám. V r. 2010 poplatok nestačil pokryť náklady na zber a likvidáciu TKO v časti sídliska a podobná situácia sa opakuje i v tomto roku.

Vedenie mesta však vďaka ďalším opatreniam (nová skládka, zberový dvor, vlastná technika z projektov EÚ a pod...) v tejto oblasti nenavrhuje zvýšenie poplatkov za odpady, práve naopak. V rodinných domoch by sa mal zaviesť pri poplatku za odpad motivačný prvok - zľava, v ktorom sa zohľadní zapojenie jednotlivých domácností do zberu zložiek separovaného odpadu. Umožní to analýza, ktorú má Mestský úrad v Turzovke dnes k dispozícii vďaka čiarovým kódom zavedeným v minulých rokoch.

Podľa počtu odovzdaných vriec označených etiketami bola zostavená evidencia zapojenosti domácností do separovaného zberu. Návrh predpokladá, že pri platení poplatku za komunálny a drobný stavebný odpad bude štandardne vypočítaný poplatok v rodinných domoch znížený, a to v závislosti na počte vyseparovaných vriec v rozpätí od 2,50 Eur do 4,- Eur. Konečnú podobu samotnej motivácie a jej výšky stanoví až Mestské zastupiteľstvo v novelizácii VZN o miestnych daniach a poplatku na svojom decembrovom zasadnutí.

zdroj: turzovka.sk


Vytvorené: 29.11.2011