Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Deň vidieka Žilinského kraja: Tradičná domáca výroba, kapustniaky, kapustnicu a korbáčiky

Deň vidieka Žilinského kraja: Tradičná domáca výroba, kapustniaky, kapustnicu a korbáčiky

Nová Bystrica 12.09.2011 - Po tretíkrát Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) usporiadal Deň vidieka Žilinského kraja. Po Liptove a Turci sa konal v priestoroch Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke, v prekrásnom prostredí Chránenej krajinnej oblasti Kysuce.

Pre odbornú verejnosť pripravil Odbor regionálneho rozvoja a cestovného ruchu ŽSK workshop na tému vidiek, jeho priestor, produkt a predaj. Odborné prednášky boli zamerané na podmienky výroby a predaja potravín konečnému spotrebiteľovi ako i marketingové nástroje na jeho podporu. Workshop sa venoval i protipovodňovým opatreniam, zlepšovaniu kvality životného prostredia a podpore rozvoja vidieka v ŽSK. „Našou snahou je podporovať rozvoj vidieka v celom kraji, predovšetkým tradičnej domácej výroby, ktorá je na ústupe. Toto podujatie, financované z rozpočtu ŽSK, slúži najmä k propagácii a zviditeľneniu možností, ktoré v tejto oblasti Žilinský kraj ponúka,“ povedal predseda ŽSK Juraj Blanár.

Živnostníci, ktorých predmetom podnikania je remeslo alebo ľudové remeslo pomaly upadajú do zabudnutia. Starí majstri sa svojmu umenie venujú iba ako záľube, avšak skúsenosti s remeslami predstavili aj študenti zo Strednej odbornej školy (SOŠ) drevárskej v Krásne nad Kysucou s ukážkami ručného spracovania dreva, SOŠ strojníckej v Kysuckom Novom Meste s praktickými ukážkami kováčskej výroby, SOŠ poľnohospodárskej a služieb na vidieku v Žiline s aranžérskymi prácami, SOŠ obchodu a služieb v Čadci prezentovala svoje výrobky, ktoré mohli návštevníci i ochutnať. Potenciál regiónu utužili Ženy Kysúc, združenie, ktoré tradičným spôsobom vyrába perníky, drôtované predmety, koberce a krojované bábiky. K ďalším hosťom podujatia patrili majstri rezbári, medovnikári, výrobcovia domácich mliečnych výrobkov a domácich špecialít z mäsa. Nechýbali ani zaujímavé sprievodné podujatia, ku ktorým patrí predvádzanie zvykov dlávenia kapusty a kuchyňa starých materí, kde sa tradičným spôsobom piekli kapustniaky, varila kapustnica a ťahali sa korbáčiky.

Záujem o tradičné remeslá prejavilo na 3. ročníku podujatia viac ako 500 spokojných návštevníkov. Aj napriek záujmu verejnosti za posledné tri roky v Žilinskom kraji má počet živnostníkov klesajúcu tendenciu. Najviac živnostníkov v rámci Žilinského kraja bolo v roku 2010 v okrese Žilina, takmer 13 800. Okres Čadca registroval 7 592, Martin 7 199 a Námestovo 6 084 živnostníkov, informovala hovorkyňa ŽSK Radka Kulaviaková.
 


Vytvorené: 19.09.2011