Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Rozostavanú školu Turzovka do majetku nechce, zodpovednosť za chátrajúci objekt zostáva v rukách štátu

Rozostavanú školu Turzovka do majetku nechce, zodpovednosť za chátrajúci objekt zostáva v rukách štátu

Aj keď zástupcovia mesta Turzovka v časovom predstihu veľmi vecne diskutovali so zástupcami dnešného vlastníka a správcu, ktorým je Obvodný úrad v Žiline, o všetkých kladných aj záporných otázkach vlastníctva rozostavanej školy v m. č. Závodie, poslanci Mestského zastupiteľstva zhodne konštatujú, že prevziať na seba bremeno tohto chátrajúceho objektu je priveľmi rizikové a môže mať negatívne dopady na ekonomiku a hospodárenie samosprávy.

Mesto Turzovka aj samotný vlastník už v minulosti označil objekt výstražnými tabuľami „Zákaz vstupu na stavenisko“, avšak tieto opatrenia sú len krátkodobé, do času, kým sa označenia stanú vhodným materiálom do „zberných surovín“, alebo skončia len tak, z čírej zlomyseľnosti, mimo miesta určenia. O prevode objektu v minulosti mesto s vlastníkom rokovalo a zároveň deklarovalo, že súhlasí s prevodom majetku do svojho vlastníctva a správy len za predpokladu, že bude vopred známy záujemca a budúci investor, ktorý si ťarchu chátrajúcej budovy prevezme na seba a bude okamžite a reálne pokračovať vo svojom investičnom zámere. Aj keď sa v minulom roku takýto investor našiel, a mal záujem z vlastných finančných zdrojov objekt prestavať na byty, našiel sa vzápätí aj „oponent“ tejto myšlienky a celý zámer zmaril, keďže svojimi nepravdivými a zavádzajúcimi argumentmi znechutil potenciálneho investora, chopiť sa svojho zámeru a uskutočniť ho. A tak „čierny Peter“ ostal v rukách vlastníka - štátu, no bohužiaľ nepriamo aj na pleciach samosprávy.

Ideálnym stavom by bolo dokončiť stavbu tak, ako bola začatá, teda pre potreby školstva, do úvahy však prichádza napr. aj možnosť prestavby na sociálne resp. nájomné bývanie, v neposlednom rade sa terajší vlastník pokúsi ponúknuť objekt súkromnému investorovi na vytvorenie priestorov na podnikanie. Všetky navrhované riešenia sú však závislé od finančných prostriedkov, od možnosti ich získania resp. ochoty ich investovania.

Preto sa spolupráca medzi Mestom Turzovka a Obvodným úradom v Žiline nekončí, a obe strany si dávajú za cieľ, nájsť východisko zo súčasnej situácie a to predovšetkým v prospech občana.

turzovka.sk


Vytvorené: 15.03.2011