Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Igor Choma porazil Milana Guru a povedie Združenie Región Beskydy

Igor Choma porazil Milana Guru a povedie Združenie Región Beskydy

Čadca 23.01.2011 - Novým predsedom združenia Región Beskydy sa stal primátor Žiliny Igor Choma (SMER-SD). Členovia združenia o tom rozhodli na pondelňajšom mimoriadnom zasadnutí valného zhromaždenia v Žiline. Choma získal o dva hlasy viac ako jeho protikandidát, primátor Čadce Milan Gura.

Podľa novozvoleného predsedu je v prvom rade potrebné stmeliť starostov a primátorov združenia, aby vyčerpali maximum prostriedkov z fondov. Čas sa kráti a nevieme, aké budú podmienky v budúcnosti. Dôležité je dostať peniaze ako sa povie domov do chalupy. Druhou úlohou je prezentácia všetkých obcí a forma intenzívnej spolupráce v rámci Regiónu Beskydy s poľskou a českou stranou. Aby to bolo prínosom pre obce a ich občania pocítili reálny prínos zo združenia, skonštatoval Choma.

Valné zhromaždenie Regiónu Beskydy poverilo Chomu okrem iného rokovať aj s predsedom Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Jurajom Blanárom. Budem iniciovať stretnutie s predstavenstvom združenia, aby sme si povedali, aké najbližšie úlohy nás čakajú. A na základe tohto stretnutia pripravíme program. V ňom isto bude stretnutie jednotlivých predsedníctiev združení na poľskej a českej strane. Tak, aby sme začali zmysluplne konať aj v rámci celého euroregiónu, dodal Choma.

Zakladajúci člen a dlhoročný prezident euroregiónu Miroslav Rejda zdôraznil, že noví ľudia môžu činnosť združenia obohatiť. Prvé obdobie bolo veľmi ťažké. Prispeli sme k tomu, že integračný proces Slovenska, Poľska a Česka sa naplnil spoločne a vstúpili sme do Európskej únie. Potom sme si hľadali priestor v novej Európe, čo sa týka fondov a učili sa projektovať. Teraz je obrovská nová výzva, ako pripraviť toto územie, aby sa nám tu kvalitatívne lepšie žilo. Aby sme sa neoddeľovali, ale aj Žilinský kraj bol súčasťou tohto euroregiónu, povedal Rejda.

tasr


Vytvorené: 23.02.2011