Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Mestský cintorín v Čadci padol za obeť graffitom

Mestský cintorín v Čadci padol za obeť graffitom

Nové oplotenie mestského cintorína na ulici 17. novembra je zničené. Nezmyselné graffity zničili celkový vzhľad cintorína. Ich odstránenie si vyžiada ďalšie investície z rozpočtu mesta. Oplotenie mestského cintorína chátralo niekoľko rokov. K jeho rekonštrukcii pristúpilo súčasné vedenie v roku 2009 hneď po tom, ako získalo pozemok cintorína do vlastníctva mesta.

Dôvodom rekonštrukcie bol predovšetkým technický stav oplotenia, ktorý bol nevyhovujúci nielen z hľadiska bezpečnosti, ale aj z hľadiska vonkajšieho vzhľadu. Práce realizovalo mesto Čadca prostredníctvom Mestského podniku služieb.
Nakoľko išlo o finančne náročnú investíciu z rozpočtu mesta, celá rekonštrukcia bola rozdelená na 3 etapy. V priebehu dvoch rokov sa vymenilo 45 polí a namiesto pôvodného oplotenia bol osadený tzv. alpský plot, ktorý je z 2/3 betónový a z 1/3 kovaný. Zároveň sa odstránilo pôvodné oplotenie z vrchnej strany a od ulice Podjavorinská. V týchto častiach bol mestský cintorín ohradený dočasným pletivom. Ku dnešnému dňu bolo preinvestovaných 78 500 € ( vyše 2 mil. Sk), pričom v roku 2009 išlo o investíciu 31 500 € (948 969 Sk) a v roku 2010 o finančné prostriedky vo výške 47 000 € (1 415 922 Sk).
Ukončenie rekonštrukcie oplotenia zo zvyšných strán je naplánované v priebehu nasledujúceho roka.


Vytvorené: 23.09.2010