Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Beáta Dičková z Turzovky za zapojila do súťaže Dobré správy samosprávy prácou Lyžiarske strediská v ŽSK

Beáta Dičková  z Turzovky za zapojila do súťaže Dobré správy samosprávy prácou Lyžiarske strediská v ŽSK

Turzovka 13.4.2010 - Víťazom III. ročníka úspešnej stredoškolskej súťaže „Dobré správy samosprávy“ s podtitulom „..., ktorá pre vás mnohé spraví“ sa stala študentka Obchodnej akadémie v Žiline Petra Hollanderová s prácou na tému Predstavujem Žilinský samosprávny kraj cudzincom - Salaše a typické mliečne výrobky v kraji. Do boja o najlepšiu power-pointovú prezentáciu o Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) sa tentoraz zapojilo 97 študentov zo 16 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK so 77 prácami.

Podpredsedu kraja Jozefa Štrbu prekvapila vysoká úroveň prezentácií. „Nápady študentov sú naozaj kvalitne spracované a bez najmenších problémov môžu byť použité na prezentáciu aktivít samosprávneho kraja v rámci cestovného ruchu či kultúry. Som naozaj rád, že sa súťaž stretáva s takým záujmom,“ povedal J. Štrba. Študenti si pri tvorbe prezentácie mohli vybrať spomedzi osem okruhov. Najviac zaujala téma Kultúrne pamiatky ŽSK, Predstavujem ŽSK cudzincom a Sme hrdí na významné osobnosti nášho kraja.

Stredoškoláci sa popasovali aj s náročnejšími oblasťami ako sú eurofondy, sociálna starostlivosť a dopravná situácia v kraji. Ďalšími ocenenými sa stali Vladimír Baďo a Marek Ivanov zo SOŠ stavebnej Liptovský Mikuláš s prezentáciou Stavebnotechnické pamiatky Ľubochnianskej doliny, trojica bytčianskych gymnazistov Martin Malobický, Marek Kramara a Ernest Sawyer s prácou Predstavujeme Žilinský kraj cudzincom, Lenka Tekeljaková s prácou Liptov a Martina Kubová s prácou Kultúrne pamiatky Žilinského kraja z Obchodnej akadémie Žilina.

O téme Eurofondy v Rajeckých Tepliciach hovoril z Gymnázia Rajec Samuel Žák, Jana Dutková zo Spojenej školy Medvedzie Tvrdošín predstavila Tvrdošínsky okres cudzincom, o autorovi Jozefovi Marcovi vytvorili prácu Peter Pleško a Patrik Roob z Gymnázia Hlinská Žilina a gymnazistka z Turzovky Beáta Dičková svojou prezentáciou sumarizovala Lyžiarske strediská v ŽSK. O súťaž, ktorej cieľom je zvyšovať povedomie o kraji modernou formou, prejavuje mládež značný záujem. Pokým v roku 2008 sa jej zúčastnilo 29 študentov z 5 škôl s 29 prácami, v roku 2009 sa do súťaže zapojilo 118 študentov zo 17 škôl s 95 prezentáciami. Lákadlom súťaže sú aj zaujímavé ceny, víťaz súťaže si odnáša notebook. O udalosti informovala hovorkyňa ŽSK Mgr. Zuzana Muchová.


Vytvorené: 16.04.2010