Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Výstava Veľkonočné inšpirácie obohatená o tvorivé dielne s ukážkami drôtovania a aranžovania

Výstava Veľkonočné inšpirácie obohatená o tvorivé dielne s ukážkami drôtovania a aranžovania

Čadca 22.3.2010 - Každý, kto príde do Kysuckého múzea v Čadci na výstavu Veľkonočné inšpirácie, si môže okrem všakovakých kraslíc a veľkonočných ozdôb odniesť aj tvorivý zážitok. Počas týždňa sa každý utorok od 9.00 do 13.00 hod. konajú ukážky zdobenia kraslíc drôtovanou technikou. Pani Emília Šušková zo Svrčinovca svojimi zručnými rukami a trpezlivosťou predvádza, ako sa z obyčajných vyfúkaných vajíčok stávajú umelecké diela. Medeným drôtom, rôznymi slučkami či očkami dokáže za určitý čas vytvoriť krásnu ozdobnú kraslicu. Pani Šušková sa drôtovaniu venuje osem rokov. Dá sa povedať, že je samouk, pretože absolvovala len dve stretnutia, na ktorých sa naučila základy drôtovania. Svojou kreativitou sa naďalej zdokonaľovala, až získala potrebnú zručnosť. Vajíčka zdobí klasicky drôtom, vkladá do nich drôtované obrázky alebo ich ozdobuje korálikmi. Tak sa zo slepačích, kačacích, husacích ale i pštrosích vajec stávajú umelecké diela. Okrem drôtovania sa pani Šušková venuje aj tvorbe výrobkov z prútia.

V spolupráci so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Čadci, ktorá tak ako Kysucké múzeum v Čadci patrí do zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, je pre študentov každý štvrtok pripravené dvojhodinové stretnutie s cieľom prezentácie aranžérskej tvorby. Lektorkou výroby dekoračných predmetov, ikebán či rôznych veľkonočných a jarných výrobkov je pani Jarmila Kupková z Turzovky. Študenti strednej školy, pod vedení učiteľky Mgr. Janky Latkovej si môžu za pomoci odborného výkladu sami vytvoriť rôzne ozdobné predmety. Aj vďaka tvorivým dielňam v Kysuckom múzeu získajú potrebné zručnosti pre prax.

Veľkonočná výstava Veľkonočné inšpirácie bude pre verejnosť sprístupnená do 5. apríla 2010. Pre zaujímavosť, výstava pozostáva z 1991 veľkonočných kraslíc, z ktorých každá je iná, jedinečná. Badať na nich, s akou láskou ich výrobcovia tvoria.

Otvorené: denne
pondelok - piatok: 8.00 - 16.00 hod. Posledný vstup na prehliadku o 15.30 hod.
sobota - nedeľa (každý párny víkend): 10.00 - 15.00 hod. Posledný vstup na prehliadku o 14.30 hod.
Vstupné:
dospelý: 1,00 EUR
deti, študenti, dôchodcovia, ZŤP : 0,50 EUR

Lenka Jancová - komunikačný manažér KM

Zdieľať


Vytvorené: 22.03.2010