Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Osobnosť Kysúc za rok 2009 je Bartolomej Gernát, Stanislav Palúch, Ján Podmanický a Milan Pollák

Osobnosť Kysúc za rok 2009 je Bartolomej Gernát, Stanislav Palúch, Ján Podmanický a Milan Pollák

V úvode podujatia vystúpil s úvodným recitálom slovenský herec a popredný recitátor Jozef Šimonovič. Po úvodnom príhovore vyzvala moderátorka večera Katarína Šulganová zástupcu Kysuckej kultúrnej nadácie v Bratislave Dušana Mikolaja a primátora mesta Čadca Jozefa Vražela ku krátkym príhovorom. Nasledovalo očakávané predstavenie jednotlivých ocenených Osobností Kysúc.

 

ČESTNÝ TITUL OSOBNOSŤ KYSÚC 2009 získali:

Bartolomej Gernát - za celoživotné dielo

Bartolomej Gernát je neodmysliteľnou súčasťou dvoch folklórnych velikánov - folklórneho súboru Kysučan, a Detského folklórneho súboru Kelčovan. V súboroch pôsobí najmä ako sólista spolu so svojím synom. Počas svojho pôsobenia precestoval s "Kysučanom a Kelčovanom" nejednu krajinu, a hlas jeho trúb či píšťaliek si pamätajú určite všade. Popredný slovenský výrobca ľudových hudobných nástrojov, inštrumentalista, folklorista a sólista je pôvodom z východu Slovenska. Na Kysuce ho priviedla zaujímavá cesta, no učarovala mu najmä krása kysuckých žien, z ktorých si vybral Evku a má s ňou syna Andreja.

Z pod jeho šikovných rúk vychádzajú z domácej dielne už viac ako štvrťstoročie fujary, gajdy, fujary trombity, koncovky, pastierske rohy, pastierske píšťaly, handrárske píšťaly, gajdice, biče, rapkáče, pukačky, mlynčeky, do ktorých vkladá vždy kúsok seba. Jeho umenie ocenili aj v rámci vrcholnej slovenskej súťaže pre výrobcov ľudových hudobných nástrojov - Certifikátom Instrumentum Excellens udeľovaného počas Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve.

Ako na seba vo vtipnom rozhovore prezradil, každý večer ulíha do postele a na nočnom stolíku má píšťalku a nožík z detstva, s ktorým začal vyrezávať prvé píšťalky.

Mgr. Milan Pollák - za športovú oblasť

Od roku 1983 pôsobí ako pedagóg odbornej prípravy Strednej odbornej školy technickej v Čadci a od roku 1991 aj ako predseda organizačného výboru Kysuckého maratónu . Okrem pedagogickej činnosti obetoval takmer celý život činnosti športu a organizovaniu športových podujatí. Dlhé roky reprezentuje mesto Čadca, región Kysuce a Slovensko v rôznych bežeckých disciplínach od krátkych behov po maratón vo svojej kategórií. Za 25 rokov sa zúčastnil niekoľkých bežeckých pretekov a „v nohách“ ma nabehaných cca 70 000 km. V rámci Kysuckého maratónu sa aj jeho zásluhou už niekoľko rokov organizuje pre mládež polmaratón a minimaratón. Najväčším prianím Milana Polláka je vytvoriť dostatočné podmienky a priestor na športové aktivity mládeže.

Doc. RNDr. Stanislav Palúch, CSc. - za humánnu činnosť v školstve a kultúre

Od roku 1191 pôsobí na Žilinskej univerzite ako vedúci katedry matematických metód. Pod jeho vedením bol vytvorený systém KASTOR na optimalizáciu mestskej a prímestskej autobusovej dopravy, ktorý bol úspešne aplikovaný v desiatkach miest v Čechách a na Slovensku. Okrem matematiky je jeho veľkou „láskou“ aj folklórna hudba. Základy hry v ľudovom orchestri získal v kysuckom súbore Jedľovina a počas niekoľkých rokov sa z neho stal aj uznávaný cimbalista na Slovensku. Spolupracoval so súborom Stavbár, pomáhal s ľudovou hudbou v súbore Kelčovan, sprevádzal sólistku Helenu Zahradníkovú a spolupracoval ďalšími folklórnymi súbormi, pre ktoré spracovával ľudové piesne a hudbu k tancom. V súčasnosti trvale spolupracuje len s detským folklórnym súborom Kelčovan a Orchestrom ľudových nástrojov pri Dome kultúry v Čadci. Pre ochotou pomôcť a nezištnosťou sa stal jednou z uznávaných osobností folklórneho života na Kysuciach.

PhDr. JUDr. Ján Podmanický - za čin roka v hospodárskej oblasti

Od roku 2006 pôsobí ako poslanec NR SR, starosta obce Stará Bystrica a poslanec Žilinského samosprávneho kraja. Ako starosta obce sa pričinil o výstavbu Starobystrického orloja, vďaka ktorému sa obec premenila z jednoduchej dedinky pod Kysuckými Beskydami na centrum návštevníkov z celého Slovenska a zahraničia. Ďalšie kroky, ktoré plánuje Ján Podmanický zrealizovať sa dotýkajú predovšetkým zlepšenia dopravnej infraštruktúry a cestovného ruchu bystrickej doliny

V rámci programu vystúpil sláčikový súbor Archi di Slovakia zložený z členov Štátneho komorného orchestra Žilina so sólistom p. Petrom Michalicom, ktorý sa venuje interpretácií sólovej husľovej hudby a je považovaný za jedného z najvýraznejších interpretov hudobného umenia. Poďakovanie za príjemne strávený večer patrí organizátorom podujatia, ako aj samotným účinkujúcim.


Fotogaléria k článku :

jozef-simonovic-recitator.jpg
dusan-mikolaj.jpg
jozef-vrazel-2010.jpg
milan-polak-osobnost-kysuc1.jpg
milan-polak-osobnost-kysuc2.jpg
milan-polak-osobnost-kysuc3.jpg
milan-polak-osobnost-kysuc4.jpg
milan-polak-osobnost-kysuc5.jpg
bartolomej-gernat-osobnost-kysuc1.jpg
bartolomej-gernat-osobnost-kysuc2.jpg
bartolomej-gernat-osobnost-kysuc3.jpg
bartolomej-gernat-osobnost-kysuc4.jpg
bartolomej-gernat-osobnost-kysuc5.jpg
bartolomej-gernat-osobnost-kysuc6.jpg
bartolomej-gernat-osobnost-kysuc7.jpg
stanislav-paluch-osobnost-kysuc1.jpg
stanislav-paluch-osobnost-kysuc2.jpg
stanislav-paluch-osobnost-kysuc3.jpg
stanislav-paluch-osobnost-kysuc4.jpg
stanislav-paluch-osobnost-kysuc5.jpg
stanislav-paluch-osobnost-kysuc6.jpg
osobnost-kysuc-koktail1.jpg
osobnost-kysuc-koktail2.jpg
osobnost-kysuc-koktail4.jpg
osobnost-kysuc-koktail5.jpg
osobnost-kysuc-koktail6.jpg
Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 07.02.2010 | Čitateľov: 4504