Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Cenu za ľudské práva dostali ruskí aktivisti

Cenu za ľudské práva dostali ruskí aktivistiBRATISLAVA 22. októbra (WEBNOVINY) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Jerzy Buzek vyhlásil vo štvrtok víťaza prestížnej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia. Stala sa ním ruská ľudskoprávna organizácia Memorial a jej predseda Oleg Orlov, členovia Sergej Kovaľov a Ľudmila Alexejevová ako aj "všetci aktivisti na ochranu ľudských práv v Rusku". Slávnostné odovzdanie ocenenia sa uskutoční v stredu 16. decembra na plenárnom zasadnutí EP v Štrasburgu.

Buzek dúfa, že udelením tohtoročnej Sacharovovej ceny Memorialu, jej trom predstaviteľom a ďalším obrancom ľudských práv v Rusku "prispejeme k uzavretiu kruhu strachu a násilia, ktorý obkolesuje obrancov ľudských práv v Ruskej federácii." Organizácia Memorial podporuje základné ľudské práva v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu vrátane Arménska, Gruzínska, Moldavska alebo Ukrajiny.

Orlov pred časom prehral súd s čečenským prezidentom Ramzanom Kadyrovom, ktorého obvinil z účasti na vražde prominentnej predstaviteľky Memorialu Natalie Estemirovovej. Súd Orlovovi nariadil, aby svoje vyhlásenia voči Kadyrovovi odvolal a udelil mu pokutu 70 tisíc rubľov (1500 eur). Kadyrov pritom od neho pôvodne požadoval zaplatiť až 10 miliónov rubľov (70 tisíc eur).

Päťdesiatročná pracovníčka organizácie Memorial získala za svoju prácu v roku 2007 Cenu Anny Politkovskej, pomenovanej podľa známej ruskej zavraždenej novinárky. V minulosti jej zásluhy ocenil aj švédsky a Európsky parlament. Estemirovovú našli s prestrelenou hlavou 15. júla v susednom Ingušsku.

Sacharovova cena za slobodu myslenia je pomenovaná po sovietskom fyzikovi a disidentovi Andrejovi Sacharovovi. Európsky parlament ju od roku 1988 udeľuje jednotlivcov alebo organizáciám, ktoré významným spôsobom prispeli k boju za ľudské práva a demokraciu. Tento rok si tiež svet pripomína 20. výročie jeho úmrtia.

SITA

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 22.10.2009 | Čitateľov: 451