Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Európska únia uvalila na Guineu sankcie a embargo na zbrane

Európska únia uvalila na Guineu sankcie a embargo na zbraneBRUSEL 21. októbra (WEBNOVINY) - Guinejská vojenská junta čelí zbrojnému embargu a sankciám voči jej lídrom po stredajšom podpísaní dohody členských krajín Európskej únie. Rozhodnutie prišlo asi tri týždne po masakre na opozičnej demonštrácii v hlavnom meste Konakry, počas ktorej podľa ľudskoprávnych organizácií prišlo o život viac ako 150 ľudí a ktorú prešetruje Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu.

"Rada EÚ sa rozhodla prijať opatrenia zamerané proti členom Národnej rady pre demokraciu a rozvoj (CNDD), teda vládnucej junty v Guinei, ako aj osobám s nimi spriazneným, ktorí sú zodpovední za násilný zásah," uvádza sa vo vyhlásení rady. "Rada sa tiež rozhodla uvaliť na Guineu embargo na zbrane," dodáva dokument.

Napätie v bývalej francúzskej kolónii opäť vzrástlo pred víkendovým vypršaním ultimáta Africkej únie, ktorá požaduje, aby sa vojenská junta vzdala zámeru kandidovať v budúcoročných voľbách. Najvyšší predstavitelia Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) v tejto súvislosti plánujú na sobotňajšom stretnutí zvážiť uvalenie sankcií na Guineu. Francúzsko medzitým vyzvalo okolo 2 500 svojich občanov žijúcich v Guinei na odchod z krajiny vzhľadom na výrazné zhoršenie bezpečnostnej situácie.

Dočasný guinejský líder Moussa Dadis Camara v decembri 2008 prevzal s pomocou armády moc po zosnulom prezidentovi Lansanovi Contém a okamžite rozpustil všetky štátne inštitúcie. Následne vyhlásil vládu vojenskej junty. Podľa dohody medzi armádou a občianskymi silami sa však o zvolenie za prezidenta v januári 2010 uchádzať nebude.

SITA/AFP

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 21.10.2009 | Čitateľov: 423