Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Uniformy zakázanej Maďarskej gardy sú protizákonné

Uniformy zakázanej Maďarskej gardy sú protizákonnéBUDAPEŠŤ 21. októbra (WEBNOVINY) - Nosenie uniforiem zakázanej radikálnej nacionalistickej Maďarskej gardy je protizákonná činnosť a udalosti, na ktoré prídu účastníci takto oblečení, môžu byť rozpustené políciou, uviedla v stredu vo svojom vyhlásení pre tlačovú agentúru MTI mimovládna organizácia Maďarský helsinský výbor. Podľa výboru je nosenie týchto uniforiem pohŕdaním súdom, ktorý organizáciu zakázal na základe toho, že ohrozuje slobodu a práva iných ľudí.

Podľa rozhodnutia je "protizákonné každé správanie, ktoré jasne naznačuje, že rozpustená organizácia pokračuje vo svojej činnosti," uvádza sa vo vyhlásení podpísanom výborom, ako aj organizáciou NEKI, ktorá bojuje za práva menšín. Maďarský helsinský výbor dodal, že "súdny zákaz vytvoril novú situáciu: Maďarská garda nemôže vykonávať žiadnu činnosť, dokonca ani vtedy, ak táto činnosť sama o sebe nie je protizákonná".

Uniformované krídlo radikálnej politickej strany Jobbik zakázal a rozpustil v júli súd s tým, že jeho aktivity prekračujú právomoci kultúrneho združenia a čierne uniformy jeho členov, pravidelné polovojenské cvičenia a protirómske pochody porušujú základné slobody občanov Maďarska.

SITA/MTI

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 21.10.2009 | Čitateľov: 430