Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Biden sa poklonil pamiatke židovských bojovníkov vo Varšave

Biden sa poklonil pamiatke židovských bojovníkov vo VaršaveVARŠAVA 21. októbra (WEBNOVINY) - Americký viceprezident Joe Biden sa v stredu poklonil pamiatke Židov, ktorí bojovali proti nacistickým Nemcom v povstaní vo varšavskom gete v roku 1943, ktoré sa stalo symbolom odvahy v nerovnom boji. Biden sprevádzaný čestnou strážou položil k pamätníku z roku 1948, ktorý postavili neďaleko miesta posledného stanovišťa povstalcov, veniec z červených, bielych a modrých kvetov, farieb americkej zástavy. Na ceremónii sa zúčastnil aj hlavný poľský rabín Michael Schudrich.

Po invázii do Poľska nacistickí Nemci izolovali poľských Židov v getách po celej krajine pred tým, ako začali systematickú kampaň masových vrážd počas holokaustu. Vo Varšavskom gete sa nachádzalo 450 000 Židov vrátane Židov privezených z iných európskych krajín. Takmer 100 000 Židov zomrelo v gete na rozličné choroby a hlad, mnohí ďalší boli vyvezení do koncentračného tábora Treblinka. Vo varšavskom gete vnikli zle vyzbrojené skupiny, ktoré bojovali proti nacistickým jednotkám a snažili sa zabrániť deportáciám. Povstalci vydržali odolávať tri týždne, kým nacisti nevtrhli do geta a nezničili ho. Väčšinu povstalcov, ktorým sa nepodarilo ujsť zabili alebo deportovali do koncentračného tábora.

Biden pricestoval do Poľska v utorok v rámci cesty po východnej Európe, počas ktorej navštívi aj Rumunsko a Českú republiku.

SITA/AFP

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 21.10.2009 | Čitateľov: 416