Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Biden priletel do Poľska, v stredu naňho čakajú Tusk a Kaczynski

Biden priletel do Poľska, v stredu naňho čakajú Tusk a KaczynskiVARŠAVA 21. októbra (WEBNOVINY) - Do poľskej metropoly v utorok v noci priletel americký viceprezident Joe Biden. Od stredy do piatku ho čaká náročný program, keďže absolvuje návštevu troch krajín. Svoju púť stretnutí s najvyššími ústavnými predstaviteľmi Poľska, Rumunska a Česka začne stredajším pracovným obedom s poľským premiérom Donaldom Tuskom a neskôr sa stretne aj s prezidentom Lechom Kaczynskim. Dominantnou témou ich rozhovorov bude nový projekt amerického protiraketového štítu z dielne administratívy prezidenta Baracka Obamu. Jeho časť by totiž mala stáť aj v Poľsku. Nový systém by mal byť podľa vyjadrení z Washingtonu lacnejší, rýchlejší a efektívnejší ako ten, ktorý v roku 2007 navrhla administratíva bývalého prezidenta Georgea W. Busha.

Poľsko v septembri reagovalo s veľkou nevôľou na rozhodnutie administratívy Bushovho nástupcu v Bielom dome zrušiť pôvodný plán. Biden by mal preto Poliakov upokojiť a s najvyššími predstaviteľmi predebatovať úlohu, ktorú by Varšava mala zohrať v rámci európskej časti nového štítu. Druhý muž administratívy prezidenta Obamu by zároveň mal potvrdiť aj budúcoročné rozmiestnenie amerických rakiet Patriot, ktoré minulý týždeň avizoval poradca amerického ministra obrany pre medzinárodnú bezpečnosť Alexander Vershbow.

Biden ešte v stredu Poľsko opustí a odletí do Rumunska, kde sa vo štvrtok stretne s prezidentom Traianom Basescom. V ten istý deň priletí do ČR, aby sa o deň neskôr sa stretol s premiérom Janom Fischerom a krátko popoludní zamieril na hrad za prezidentom Václavom Klausom. Diskusia by sa mala točiť najmä okolo údajného zámeru Spojených štátov umiestniť veliteľstvo na riadenie a kontrolu nového protiraketového štítu na území Českej republiky.

SITA/AFP

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 21.10.2009 | Čitateľov: 625