Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Zemanovi priaznivci založili stranu, Zemana chcú za predsedu

Zemanovi priaznivci založili stranu, Zemana chcú za predseduPRAHA 17. októbra (WEBNOVINY) - Združenie priateľov Miloša Zemana založilo novú politickú stranu, ktorej predsedom by sa podľa všetkého mal stať expremiér Zeman. Založenie strany ohlásil v sobotu jeho menovec, bývalý minister školstva Eduard Zeman. Podľa politológov by mohla Zemanova Strana práv občanov uspieť - podľa všetkého uberie hlasy sociálnym demokratom a úplne pochovať môže Stranu zelených.

Expremiér Zeman v sobotu pripustil, že sa stane predsedom strany. "Budem rešpektovať vôľu členov strany. Nepatrím k ľuďom, ktorí túžia po nejakej funkcii, už som ich mal v živote pomerne dosť," cituje Zemana server iDnes.cz. Podľa Eduarda Zemana je "nepochybné, že Zeman bude predsedom".

Nová strana chce podľa expremiéra Zemana poskytnúť priestor predovšetkým úspešným komunálnym a regionálnym politikom, mladým ľuďom, a "určite nie recyklovaným politikom", za ktorého Zeman sebakriticky označil aj samého seba.

Strana práv občanov má byť výrazne proeurópska v zahraničnej politike, pragmatická v domácej politike, a jedným z jej hlavných zámerov má byť presadzovanie prvkov priamej demokracie. Už v septembri, keď o novej strane hovoril ešte len ako o jednej z možností, Zeman vyhlásil, že by chcel posilniť váhu preferenčných hlasov vo voľbách. Vedel by si predstaviť aj taký model, že by politické strany len bez poradia napísali na kandidátky svojich nominantov, a o tom, ktorí z nich by sa stali poslancami, by rozhodli výlučne voliči krúžkovaním.
SITA

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 17.10.2009 | Čitateľov: 432