Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Václav Klaus sa vyjadril k sťažnosti senátorov

Václav Klaus sa vyjadril k sťažnosti senátorovPRAHA 17. októbra (WEBNOVINY) - Český prezident Václav Klaus vo svojom stanovisku k sťažnosti skupiny senátorov na súlad Lisabonskej zmluvy s ústavou uviedol, že Ústavný súd (ÚS) by mal rozhodnúť, či Česká republika zostane po ratifikácii dokumentu aj naďalej zvrchovaným, jednotným a demokratickým štátom. Klaus plné znenie stanoviska zverejnil na svojej internetovej stránke. Prezident v úvode konštatoval, že Lisabonská zmluva predstavuje zásadný posun v európskom integračnom procese smerom k väčšej centralizácii rozhodovania a k ďalšiemu oslabeniu postavenia členských štátov, aj keď sa to nikdy nedeklarovalo. Smerovanie a cieľ európskej integrácie, ktoré podľa Klausa znamená faktickú stratu základných znakov suverenity, sa nikdy nestalo predmetom verejnej diskusie.

Klaus pripomenul, že ÚS sa k súladu Lisabonskej zmluvy už vyjadroval, nie však k celku, ale iba k jednotlivým častiam. Toto posudzovanie podľa neho ale nie je zárukou, ktorá by mohla vyvrátiť pochybnosti o kompatibilite dokumentu s českou ústavnou legislatívou.

Prezident ďalej vo svojom vysvetlení dúfa, že sudcovia nepodľahnú vonkajšiemu vnútropolitickému a medzinárodnému tlaku a rozhodnú uvážlivo. "Som si vedomý toho, že Ústavný súd rozhoduje v dobe, keď je Česká republika vystavená mimoriadnemu tlaku z niektorých domácich kruhov a zo zahraničia," uviedol Klaus a upozornil, že na ÚS by nemali mať vplyv ani výsledky ratifikácie v ostatných krajinách EÚ. "Pretože tu posudzuje český Ústavný súd súlad Lisabonskej zmluvy s Ústavou Českej republiky," vysvetľuje hlava Česka.

SITA/MEDIAFAX

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 17.10.2009 | Čitateľov: 457