Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Blairovi škodí britské odmietanie eura, povedal Sarkozy

Blairovi škodí britské odmietanie eura, povedal SarkozyPARÍŽ 16. októbra (WEBNOVINY) - Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy poopravil svoj názor na post potenciálneho prvého europrezidenta, ktorého vytvorenie predpokladá Lisabonská zmluva. Kým ešte pred dvoma rokmi tvrdil, že ideálnym kandidátom na tento post by bol bývalý britský premiér Tony Blair, dnes si myslí, že prvý prezident Európskej únie by nemal pochádza z Britských ostrovov. Ako v piatok povedal líder krajiny galského kohúta pre denník Le Figaro, všetko je ešte otvorené, no každopádne Británia odmietla spoločnú európsku menu, a to je podľa neho problém. Sarkozy tak svojím názorom prispel do diskusie, ktorá sa začína rozbiehať v čase, keď vstupu reformnej zmluvy do platnosti už bráni iba absencia podpisu českého prezidenta Václava Klausa.

"Existujú dve línie: buď bude prvý europrezident silný a charizmatický, alebo to bude niekto, kto vie dosiahnuť súlad a dokáže organizovať činnosť v rámci únie. No skutočnosť, že Británia nie je v eurozóne, zostáva problémom," vyhlásil Sarkozy, ktorý sa ešte v roku 2007 s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou zhodli, že Blair bude mať ich podporu. No Londýn dlhodobo odmieta prijať euro a neplánuje tak učiniť ani v najbližších rokoch. Sarkozyho piatkové vyjadrenie dokumentuje, že tento stav poškodzuje britský imidž medzi ostatnými krajinami eurozóny.

Po októbrovom súhlase írskych voličov s Lisabonskou zmluvou v opakovanom referende sa rozprúdili diskusie o budúcom europrezidentovi. Luxemburský premiér Jean-Claude Juncker sa domnieva, že prvý prezident Európskej rady musí mať "európsky životopis", pretože bude "prvým hlasom Európy", čím údajne nepriamo Blaira odmietol. Obdobný názor vládne aj v ďalších menších členských krajinách únie. Tie sa totiž obávajú, že s britskou a francúzskou pomocou by sa zmenšil význam Európskej komisie. Juncker v tejto súvislosti potvrdil, že dal súhlas na vznik tohto postu pri tvorbe Lisabonskej zmluvy pod podmienkou, že prvý europrezident nebude pochádzať z veľkého členského štátu. Naopak, dlhodobým a ráznym prívržencom bývalého britského premiéra je taliansky líder Silvio Berlusconi.

SITA/AFP

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 16.10.2009 | Čitateľov: 411