Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Proces s Karažičom sa začne ešte tento mesiac

Proces s Karažičom sa začne ešte tento mesiacHAAG 15. októbra (WEBNOVINY) - Proces s bývalým bosnianskosrbským lídrom Radovanom Karadžičom sa začne už 26. októbra. Vo štvrtok o tom informoval Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Proces by sa mal začať hneď ráno a predpokladá sa, že potrvá až tri roky.

Šesťdesiatštyriročný Karadžič bude čeliť obvineniam z vojnových zločinov, genocídy a zločinom proti ľudskosti, ktorých sa mal dopustiť v rokoch 1992-1995 počas vojny v Bosne. Medzi najzávažnejšie obvinenia patrí jeho vedúca úloha v 44-mesačnom obliehaní Sarajeva a pri srebrenickej masakre z júla 1995. Medzinárodný trestný tribunál nedávno potvrdil odmietnutie Karadžičovej žiadosti o stiahnutie obvinení na základe tvrdenia, že s americkým mierovým vyjednávačom Richardom Holbrookom uzavrel v roku 1996 dohodu o jeho imunite výmenou za odchod z politického života.

Radovana Karadžiča zatkli 21. júla po 13 rokoch na úteku v predmestskej belehradskej autobusovej linke. Bývalý bosnianskosrbský líder bol husto zarastený a používal identitu alternatívneho liečiteľa Dragana Dabiča.

SITA/AFP/AP

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 15.10.2009 | Čitateľov: 371