Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Klaus Lisabonskú zmluvu nepodpíše, tvrdia The Times

Klaus Lisabonskú zmluvu nepodpíše, tvrdia The TimesVIEDEŇ 13. októbra (WEBNOVINY) - Český prezident Václav Klaus nemá v úmysle podpísať Lisabonskú zmluvu, tvrdí to britský denník The Times. Klausa podľa denníka počas nedeľnej prechádzky stretli jeho prívrženci, ktorí ho požiadali, aby zmluvu nepodpísal. Český prezident im odpovedal: "Nebojte sa, neurobím to."

Česká vláda v pondelok vyhlásila, že je ochotná rokovať s EÚ o podmienke Klausa, ktorou podmienil podpísanie Lisabonskej zmluvy. Prezident však musí predtým poskytnúť jednoznačnú záruku, že ak bude jeho podmienka splnená a ústavný súd zmluvu odobrí, Klaus ju bez odkladu podpíše. Český prezident svoj podpis pod Lisabonskou zmluvou podmieňuje udelením výnimky z Charty základných práv EÚ, ktorou chce zamedziť ďalším majetkovým požiadavkám sudetských Nemcov.

Premiér Jan Fischer novinárom predloží európskym lídrom žiadosť o výnimku pre Česko na zasadaní Európskej rady 29. a 30. októbra. Na tomto summite sa podľa The Times už chystali oslavy zavŕšenia ratifikácie Lisabonskej zmluvy.


V Lisabonskej zmluve sa nič meniť nebude, vyhlásila Viedeň

Rakúsko odmieta, aby sa Lisabonská zmluva menila len kvôli prezidentovi Václavovi Klausovi, ktorý pre Česko žiada trvalú výnimku z Charty základných práv EÚ. V utorok o tom informovala štátna televízna stanica ORF s odvolaním sa na rakúske ministerstvo zahraničných vecí.

"Chceme mať jasno v tom, čo prezident Klaus naozaj požaduje a či je to postoj celej Českej republiky," vyhlásil hovorca rakúskeho ministerstva zahraničných vecí Alexander Schallenberg. Ak má Praha naozaj v úmysle požadovať zmeny v reformnej zmluve EÚ, pre Rakúsko táto možnosť vôbec neprichádza do úvahy, zdôraznil. "V zmluve sa nebude nič meniť, prijalo ju 27 štátov," dodal Schallenberg a zdôraznil, že aj akúkoľvek "čiarku" by museli znovu odsúhlasiť všetky členské štáty európskej dvadsaťsedmičky. "Aj Íri by museli znovu hlasovať," zdôraznil hovorca.

Lisabonská zmluva, ktorá má zreformovať inštitúcie Európskej únie a zefektívniť tak jej chod, sa momentálne nachádza vo finálnej fáze ratifikačného procesu. Po tom, ako ju v opakovanom referende schválili začiatkom októbra Íri a v sobotu ju podpísal poľský prezident Kaczyński, čaká sa už len na podpis prezidenta Klausa. Ten odmieta na túto tému s európskymi lídrami komunikovať, pričom argumentuje čakaním na rozhodnutie českého Ústavného súdu, ktorý najprv musí posúdiť sťažnosť českých senátorov voči reformnému dokumentu. Minulý týždeň navyše prišiel s požiadavkou, aby reformný dokument právne chránil platnosť Benešových dekrétov a zabránil tak ďalším majetkovým požiadavkám Nemcov odsunutých zo sudetskej oblasti po druhej svetovej vojne.

SITA/MEDIAFAX

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 13.10.2009 | Čitateľov: 402