Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Ludvík Kundera si prevzal Cenu Jaroslava Seiferta

Ludvík Kundera si prevzal Cenu Jaroslava SeifertaBRATISLAVA 13. októbra (WEBNOVINY) - Cenu Jaroslava Seiferta Nadácie Charty 77 si v pondelok večer v rezidencii pražského primátora prevzal básnik, dramatik, prekladateľ a výtvarník Ludvík Kundera. Bratranec českého spisovateľa Milana Kunderu sa tak stal 29. nositeľom jednej z najvýznamnejších českých literárnych pôct. Ocenenie spojené s finančnou odmenou 250-tisíc českých korún (v prepočte takmer 9700 eur) mu odovzdali zakladateľ Nadácie Charty 77 František Janouch a primátor Pavel Bém. "Rád by som všetkým, vďaka ktorým tu stojím, poďakoval. V túto chvíľu sa mi vybavil les tvárí, medzi nimi je pani učiteľka češtiny zo základnej školy, ktorá v nás nadchla chuť pre poéziu," uviedol v ďakovnom prejave Ludvík Kundera, medzi ktorého diela patria napríklad tituly Konstantina, Fragment, Chameleon, Hruden, Napříč Fantomázií, Malé radosti, Ztráty a nálezy, Pády či Řečiště.

Ludvík Kundera sa narodil 22. marca 1920. Jeho tvorba je spätá s avantgardnými smermi, predovšetkým surrealizmom. Počas druhej svetovej vojny bol nasadený v Nemecku. Po roku 1945 sa stal jedným zo zakladateľov postsurrealistickej Skupiny Ra. Z divadla v Brne, kde pôsobil ako dramaturg, musel odísť v období nastupujúcej normalizácie. Napriek zákazu sa naďalej venoval literatúre, napríklad pod pseudonymom prekladal nemeckú literatúru. Okrem iných sa zameriaval na Bertolda Brechta, s ktorým sa osobne poznal. Literárne aktívny je Ludvík Kundera dodnes. Na budúci rok by mal vydať výber z básnických prekladov Kolkolem. Od roku 1990 príležitostne prednáša na univerzitách v Česku a zahraničí. Okrem iného je nositeľom Štátneho vyznamenania Za zásluhy o štát v oblasti kultúry a umenia.

Cenu Jaroslava Seiferta udeľovali od roku 1986 v Štokholme a od roku 1990 ju odovzdávajú v Prahe za vynikajúce literárne dielo, výnimočne aj za celoživotné dielo. Laureátov a laureátky vyhlasuje Nadácia Charty 77 každoročne 22. septembra. V minulosti sa tejto pocty dočkali napríklad Dominik Tatarka, Milan Kundera, Ludvík Vaculík, Bohumil Hrabal, Jiří Gruša, Jiří Kolář, Václav Havel či Josef Škvorecký.

SITA/MEDIAFAX

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 13.10.2009 | Čitateľov: 386