Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Záhadná Klausova požiadavka sa týka sudetských Nemcov

Záhadná Klausova požiadavka sa týka sudetských NemcovVARŠAVA/PRAHA 9. októbra (WEBNOVINY) - Poľský denník Rzeczpospolita už podľa českej tlačovej agentúry Mediafax vie, čoho sa týka najnovšia požiadavka Václava Klausa v otázke Lisabonskej zmluvy. Švédsky premiér Fredrik Reinfeldt, ktorého krajina aktuálne predsedá celej Európskej únii, sa o nových Klausových požiadavkách dozvedel vo štvrtok počas telefonického rozhovoru s českou hlavou štátu a podľa vlastných slov nimi zostal "zaskočený". Médiá odvtedy špekulujú, čoho sa týkajú. Hlava ČR sa údajne obáva, že európska Charta základných práv, ktorá je súčasťou Lisabonskej zmluvy, môže otvoriť cestu k tomu, aby sudetskí Nemci vysídlení z Československa opäť začali vznášať požiadavky na svoje niekdajšie majetky v dnešnej Českej republike, píše poľský denník vo svojom piatkovom článku s titulkom Klaus sa bojí Nemcov.

"Dostali sme právne posudky a z nich vyplýva, že hrozí vznášanie majetkových nárokov. Nemôžeme dopustiť, aby sudcovia z Malty či Španielska, ktorí sú členmi Európskeho súdu a pritom nepoznajú históriu našej krajiny, rozhodovali o tom, či Nemci majú právo žiadať vrátenie svojich majetkov," cituje Rzeczpospolita nemenovaný zdroj z Pražského hradu.

Lisabonská zmluva, ktorá má zreformovať inštitúcie Európskej únie a zefektívniť tak jej chod, sa momentálne nachádza vo finálnej fáze ratifikačného procesu. Po tom, ako ju v opakovanom referende schválili minulý týždeň Íri, sa čaká už len na podpis dvoch prezidentov - poľského Lecha Kaczyńského a práve Klausov. Kým poľská hlava štátu zmluvu údajne už v sobotu plánuje podpísať, Klaus odmieta na túto tému s európskymi lídrami komunikovať. Argumentuje čakaním na rozhodnutie českého Ústavného súdu, ktorý najprv musí posúdiť sťažnosť českých senátorov voči reformnému dokumentu. Termín vynesenia verdiktu známy stále nie je, no v prípade nevyhovenia sťažnosti, bude Klaus jedinou a poslednou prekážkou pri vstupe zmluvy do platnosti.

SITA

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 09.10.2009 | Čitateľov: 380