Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Kampaň proti Mochovciam podporilo vyše 200 000 Viedenčanov

Kampaň proti Mochovciam podporilo vyše 200 000 ViedenčanovVIEDEŇ 8. októbra (WEBNOVINY) - Kampaň mesta Viedeň proti dostavbe slovenskej jadrovej elektrárne Mochovce, ktorú vyhlásilo v rámci cezhraničného posudzovania vplyvov na životné prostredie, podporilo celkom 204 162 občanov. Informuje o tom rakúska verejnoprávna stanica ORF, ktorá sa odvoláva na kanceláriu členky mestskej rady pre životné prostredie Ulli Simovej. Tá je hlavnou iniciátorkou rozsiahlej protestnej kampane, v rámci ktorej radnica začiatkom septembra rozoslala do všetkých viedenských domácnosti príslušné korešpondenčné lístky. Námietky verejnosti odovzdajú slovenským úradom, aby ich zohľadnili pri rozhodovaní o elektrárni. Nie je pritom jasné, akým spôsobom by to malo ovplyvniť ďalší priebeh projektu, keďže na dostavbu bolo už dávnejšie vydané povolenie.

"Početné námietky sú jasným príkazom pre rakúsku politiku urobiť všetko preto, aby dosiahla zrušenie najnebezpečnejšieho projektu elektrárne v Európe," cituje ORF Simovú. Aktivity proti Mochovciam musia podľa nej pokračovať "na všetkých úrovniach".

Viedeň v rámci svojej kampane koncom septembra usporiadala verejné prerokovanie dostavby, kde sa mohli občania so svojimi výhradami obrátiť priamo na zástupcov slovenských úradov a elektrární. Zhromaždenie sprevádzali protesty protiatómových zoskupení, ktoré Simovej iniciatívu označili za "frašku". Rakúsky ústav pre ekológiu predtým vydal štúdiu o Mochovciach, kde hovorí o alarmujúco nízkej úrovni bezpečnosti a uvádza zoznam najzávažnejších nedostatkov na stavbe pochádzajúcej zo začiatku 80. rokov. Jadrová elektráreň je vzdialená od centra Viedne asi 160 kilometrov vzdušnou čiarou.

SITA

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 08.10.2009 | Čitateľov: 330