Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

V Grécku sa začali voľby, favoritom je opozičná strana PASOK

V Grécku sa začali voľby, favoritom je opozičná strana PASOKATÉNY 4. októbra (WEBNOVINY) - V Grécku sa v nedeľu začali predčasné parlamentné voľby, v ktorých by podľa predvolebných prieskumov malo zvíťaziť opozičné Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) Georgea Papandreoua. Oba posledné predvolebné prieskumy, ktorých výsledky boli zverejnené ešte pred dvoma týždňami, predpovedali pomerne spoľahlivé víťazstvo socialistov - podľa jedného by mal PASOK získať o 6 a podľa druhého o 7 percent viac ako vládnuca Nová demokracia premiéra Kostasa Karamanlisa.

Socialisti aj tak nemajú isté, či budú môcť vytvoriť vládu, keďže majú slabý koaličný potenciál. Preto je ich vytúženou métou získať väčšinu 151 z celkového počtu 300 kresiel v gréckom parlamente a vytvoriť jednofarebnú vládu.

Premiér Karamanlis zvolal predčasné voľby v polovici svojho druhého funkčného obdobia, keďže v dôsledku politických škandálov a upadajúcej ekonomiky strácal podporu verejnosti, ako aj poslancov. Momentálne má jeho vláda v parlamente najtesnejšiu možnú väčšinu - podporuje ju len 151 poslancov.

Ústrednou témou predvolebnej kampane bola upadajúca grécka ekonomika a finančná kríza. Hlavní aktéri ponúkali voličom odlišné recepty - Papandreou je toho názoru, že grécku ekonomiku spasí balíček stimulov, Karamanlis by chcel proti kríze bojovať úspornými opatreniami.

Volebné miestnosti v Grécku otvorili o siedmej ráno miestneho času (06.00 SELČ), zatvoria ich o siedmej večer (18.00 SELČ). Výsledky by mali byť k dispozícii v nedeľu neskoro večer alebo až v pondelok ráno.

SITA/AP

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 04.10.2009 | Čitateľov: 326