Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Barroso už stihol pogratulovať Írom, tí ešte čakajú na výsledky

Barroso už stihol pogratulovať Írom, tí ešte čakajú na výsledkyBRUSEL/DUBLIN 3. októbra (WEBNOVINY) - Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso ešte pred vyhlásením oficiálnych konečných výsledkov Írom pogratuloval k schváleniu Lisabonskej zmluvy v piatkovom referende. "Je to skvelý deň pre Írsko, je to skvelý deň pre Európu," povedal Barroso reportérom po oznámení čiastkových výsledkov. "Chcem írskemu ľudu pogratulovať za prejavené sebavedomie," dodal šéf komisie. "Dúfam... že procedúry (na ratifikovanie zmluvy) môžu byť dokončené čo najskôr aj v Českej republike a Poľsku - jediných krajinách EÚ, v ktorých neprišlo k podpisu zmluvy namierenej na zefektívnenie bloku, ktorý od roku 2004 narástol z 15 na 27 štátov," vyhlásil Barroso.

Prvé oficiálne výsledky írskeho referenda o Lisabonskej zmluve hovoria o drvivom víťazstve jej zástancov. Po spočítaní 12 z celkového počtu 43 volebných obvodov dosiahol počet tých, ktorí hlasovali "Áno" 64,64 percenta, proti prijatiu dokumentu sa vyslovilo 35,36 percenta voličov. Írom k schváleniu Lisabonskej zmluvy okrem Barrosa krátko po oznámení čiastkových výsledkov už pogratulovalo aj švédske predsedníctvo európskej dvadsaťsedmičky. Svoju porážku krátko predtým priznal aj hlavný írsky odporca zmluvy a zakladateľ hnutia Libertas Declan Ganley.

Lisabonskú zmluvu podpísali európski lídri 13. decembra 2007. Podľa pôvodného predpokladu mal byť ratifikačný proces vo všetkých členských štátoch EÚ dokončený v apríli tohto roka, novým termínom je koniec roka 2009. Írsko je jediným štátom únie, kde o dokumente rozhodujú občania v referende. V júni 2008 Íri Lisabonskú zmluvu odmietli v pomere 53,4 ku 46,6 percenta hlasov.

SITA/AFP

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 03.10.2009 | Čitateľov: 368