Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Rusko musí povoliť vstup do Južného Osetska a Abcházska

Rusko musí povoliť vstup do Južného Osetska a AbcházskaŠTRASBURG 1. októbra (WEBNOVINY) - Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) sa má vo štvrtok zaoberať požiadavkou 72 členov na zváženie dôveryhodnosti ruskej delegácie, keďže Rusko nesplnilo jeho základné požiadavky vyjadrené v dvoch rezolúciách týkajúcich sa rusko-gruzínskej vojny v auguste 2008.

PZ RE už v utorok nariadilo Rusku, aby do konca roka povolilo monitorovaciemu tímu Európskej únie vstup do gruzínskych odštiepeneckých regiónov Abcházsko a Južné Osetsko, zrušilo obmedzenia pri zabezpečovaní humanitárnej pomoci v oboch regiónoch a umožnilo gruzínskym občanom voľne sa pohybovať cez hranice. "Zatiaľ čo Gruzínsko splnilo takmer všetky požiadavky PZ RE, Rusko väčšinu kľúčových požiadaviek zhromaždenia odmietlo," uviedli poslanci v rezolúcii. PZ RE uviedlo, že väčšina požiadaviek sa netýka "štatútu dvoch regiónov", a preto nerozumie, prečo Rusko nemôže súhlasiť aspoň s nimi. Podľa PZ RE to naznačuje nedostatočnú politickú vôľu Ruska zaoberať sa následkami vojny, čo je proti pravidlám členských krajín Rady Európy.

PZ RE vyzvala prokurátora Medzinárodného súdneho dvora, aby požiadal o formálne začatie vyšetrovania možných vojnových zločinov proti ľudskosti, ktorých sa mohli dopustiť obe strany počas a po skončení vojnového konfliktu.

SITA

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 01.10.2009 | Čitateľov: 367