Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Proces s Karadžičom sa začne v októbri

Proces s Karadžičom sa začne v októbriHAAG 8. septembra (WEBNOVINY) - Proces s bývalým vodcom bosnianskych Srbov Radovanom Karadžičom sa začne už v polovici októbra. V utorok to oznámil O-Gon Kwon, sudca Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY), ktorý Karadžiča viní z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Súd tak nevyhovel žiadosti Karadžiča, aby proces odložili o desať mesiacov a poskytli mu tak dostatok času na prípravu obhajoby. "Vhodný čas na začatie súdu je 19. októbra 2009," oznámil sudca ICTY.

Medzi najzávažnejšie obvinenia proti Karadžičovi patrí jeho úloha v 44-mesačnom obliehaní Sarajeva a pri srebrenickej masakre z júla 1995. ICTY nedávno odmietol Karadžičovu žiadosť o stiahnutie obvinení na základe tvrdenia, že s americkým mierovým vyjednávačom Richardom Holbrookom uzavrel v roku 1996 dohodu o jeho imunite výmenou za odchod z politického života.

Karadžiča zatkli 21. júla 2008 v predmestskej belehradskej autobusovej linke. Bývalý bosnianskosrbský líder mal zmenenú identitu a živil sa ako alternatívny liečiteľ.
SITA/AFP

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 08.09.2009 | Čitateľov: 338