Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Zať bývalého rumunského kráľa odstúpil z prezidentských volieb

Zať bývalého rumunského kráľa odstúpil z prezidentských voliebBUKUREŠŤ 3. septembra (WEBNOVINY) - Zať bývalého rumunského kráľa Michala odstúpil z prezidentských volieb. Radu Duda uviedol v stredu vo vyhlásení, že sa tak rozhodol pre "nedostatok širokej podpory zo strany štátnych inštitúcií, iných skupín a podnikateľskej komunity". Podľa prieskumov verejnej mienky by Duda v prezidentských voľbách 22. novembra získal len niekoľko percent.

Bývalý kráľ Michal I. ohlásil Dudovu kandidatúru v apríli. Michal je pra-pravnuk britskej kráľovnej Viktórie a tretí bratranec dnešnej kráľovnej Alžbety II. Michala l. prinútili odstúpiť komunisti v roku 1947. Duda je 49-ročný bývalý herec a jeho manželka je najstaršia dcéra posledného rumunského kráľa a princeznej Margaret.

Michal I. sa dostal na trón po abdikácii kráľa Karola II. v roku 1940. Počas druhej svetovej vojny sa orientoval na nacistické Nemecko a jeho politiku, po vypuknutí konfliktu medzi Sovietskym zväzom a Nemeckom sa Rumunsko zapojilo do vojny na strane nacistov. V auguste 1944 vstúpila Červená armáda na územie Rumunska. 30. decembra 1947 komunisti zvrhli kráľa Michala II. a vyhlásili Rumunskú ľudovú republiku.

SITA/AP

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 03.09.2009 | Čitateľov: 331