Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Maďarskí socialisti žiadajú zmenu slovenského zákona o štátnom jazyku

Maďarskí socialisti žiadajú zmenu slovenského zákona o štátnom jazykuBUDAPEŠŤ 28. augusta (WEBNOVINY) - Strana vládnucich maďarských socialistov (MSZP) žiada od Slovenska zmenu zákona o štátnom jazyku v zmysle európskych noriem. Tlačovú agentúru MTI o tom v piatok informoval socialistický podpredseda zahraničného výboru maďarského parlamentu József Kozma. Maďarskí socialisti si myslia, že v zachovaní a upevňovaní národnej identity zohráva hlavnú úlohu práve materinský jazyk, preto strana vystupuje v záujme ochrany základných ľudských a komunitných práv Maďarov na Slovensku.

Kozma zdôrazňuje, že jeho strana vystupuje proti obmedzeniu používania maďarského jazyka na domácich a medzinárodných fórach ako aj v bilaterálnych vzťahoch. Maďarská socialistická strana považuje za dôležité, aby národy členských krajín Európskej únie, medzi nimi aj Slovenska a Maďarska, mali voči sebe tolerantný prístup, ktorý uznáva a ctí inakosť, a aby vedúci predstavitelia a politici týchto spoločenstiev mali otvorené a európske postoje.

Strana maďarských socialistov vo svojom vyhlásení uvádza, že je solidárna s národnými a menšinovými komunitami, ktoré uznávajú európsky hodnotový systém. Podľa Kozmu udržiavanie kultúrnej rozmanitosti a ochrana menšinových jazykov je morálnou povinnosťou každej demokratickej spoločnosti.

SITA/MTI

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 28.08.2009 | Čitateľov: 358