Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Atentátnik z Lockerbie dostal milosť

Atentátnik z Lockerbie dostal milosťEDINBURGH 20. augusta (WEBNOVINY) - Atentátnika Abd al-Básita Alího al-Mighrahího, ktorý pred 21 rokmi vyhodil do vzduchu lietadlo nad škótskym Lockerbie, prepustili z väzenia. Informoval o tom vo štvrtok škótsky minister spravodlivosti Kenny MacAskill. Ako uviedol, smrteľne chorý al-Mighrahí sa smie vrátiť do Líbye, pretože škótsky zákon vyžaduje "spravodlivosti slúžiť, ale milosť preukazovať". Al-Mighrahího pôvodne odsúdili v roku 2001 na doživotie s tým, že odpykať si musí najmenej 27 rokov.

Mnohí pozostalí už reagovali na správy o jeho možnom predčasnom prepustení pre zdravotné dôvody rozhorčene, a to predovšetkým v USA, keďže väčšina obetí boli Američania. Za plné odpykanie trestu pre al-Mighrahího sa vyslovila tiež ministerka zahraničia Hillary Clintonová ako aj viacerí americkí senátori. Biely dom už vo štvrtok stihol vyjadriť nad rozhodnutím škótskej vlády "hlbokú ľútosť".

Bývalý líbyjský tajný agent si odpykával doživotný trest za umiestnenie bomby na palube lietadla spoločnosti Pan Am, ktorá v roku 1988 zabila 270 ľudí. Al-Mighrahímu diagnostikovali minulý rok rakovinu prostaty, ktorá už je momentálne v pokročilom štádiu.

SITA/AP

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 20.08.2009 | Čitateľov: 317