Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Ruské námorníctvo pátra po stratenej lodi

Ruské námorníctvo pátra po stratenej lodiMOSKVA 13. augusta (WEBNOVINY) - Ruské námorné sily začali vo štvrtok pátrať po nákladnej lodi, ktorá zmizla počas plavby pozdĺž európskych pobreží Atlantického oceánu. Plavidlo Ladnij ruskej Čiernomorskej flotily v stredu preplávalo cez Gibraltársky prieliv a neskôr sa malo v súlade s nariadením prezidenta Dmitrija Medvedeva zapojiť do medzinárodnej pátracej operácie. Záhadné zmiznutie lode Arctic Sea s 15-člennou ruskou posádkou vyvolalo dohady, ktoré hovoria o útoku pirátov alebo činnosti mafie.

"Informácie sú odosielané ruskému námornému veleniu a sú nepretržite analyzované," uviedol hovorca námorníctva, ktorého cituje tlačová agentúra Interfax. Medvedev v stredu nariadil ministerstvu obrany, aby podniklo všetky potrebné opatrenia v záujme "nájdenia a oslobodenia" strateného plavidla. Ako uviedol pre Interfax hovorca ministerstva, okrem hliadkovacích lodí do pátrania nasadili aj radarové zariadenia vrátane družicových systémov.

Tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na britskú pobrežnú stráž uviedla, že posledný kontakt s loďou Arctic Sea nadviazali 29. júla v Lamanšskom prielive. Podľa agentúry Interfax však plavidlo zmizlo pri pobreží Portugalska. Loď s nákladom 6700 kubických metrov reziva sa plavila pod maltskou vlajkou do alžírskeho prístavu Bidžája. V prípade potvrdenia dohadov by išlo o prvý pirátsky útok v európskych vodách v novodobej histórii. Tejto verzii nasvedčuje aj zistenie britského námorného úradu, podľa ktorého pred piatimi dňami na palubu vstúpili maskovaní muži. Loď sa vtedy nachádzala vo švédskych vodách Baltského mora.

SITA_AFP

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 13.08.2009 | Čitateľov: 314