Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Slovenská pospolitosť mieri do Turzovky, tvrdí, že ju tam potrebujú

Slovenská pospolitosť mieri do Turzovky, tvrdí, že ju tam potrebujú

Už tento víkend 29. augusta 2009 sa pred Mestským úradom v Turzovke v rámci národnej mobilizácie zídu členovia a sympatizanti združenia známeho ako Slovenská pospolitosť. Po Šarišských Michaľanoch a Krompachoch budú pokračovať ďalšie protesty združenia v meste Turzovka. Združenie Slovenská pospolitosť sa netají podporou neonacistických myšlienok a jej členovia majú nechválnu povesť už aj v zahraničí.

Na svojom blogu či oficiálnej stránke pozýva združenie na podujatie spôsobom prezentujúcim pomoc občanom Turzovky, ktorí sú údajne zúfalí : "Našu pomoc momentálne najviac potrebujú cigánskymi útokmi sužovaní obyvatelia mesta Turzovka! Cigánske bandy v Turzovke už nepoznajú mieru, a ľudia sú doslova zúfalí! "

Našu redakciu zaujímali podrobnosti ohľadom plánovaného stretnutia Slovenskej pospolitosti v Turzovke, na naše otázky odpovedala Jana Rudinská z Mestského úradu Turzovka

Povolilo Mesto Turzovka víkendové zhromaždenie združenia Slovenská pospolitosť?
Mesto Turzovka obdržalo dňa 19.8.2009 "Oznámenie o konaní verejného zhromaždenia" od oznamovateľa Mgr. Mariana Kotlebu. Oznámenie spĺňalo všetky predpísané ustanovenia podľa zákona 84/1990 Zb. o zhromažďovacom práve. Na zhromaždenie nie je potrebné predchádzajúce povolenie štátneho orgánu (oficiálne povolenie).

Aký je nahlásený účel akcie, koľko ľudí by sa malo na zhromaždení zúčastniť?
Účel zhromaždenia v oznámení : vyjadrenie názoru občanov na nečinnosť vlády SR pri riešení sociálnych problémov. Zhromaždenie nebolo rozhodnutím zakázané. Mesto Turzovka vydalo návrh na zmenu miesta uskutočnenia zhromaždenia.

Boli pozvaní na akciu aj predstavitelia mesta?
Na zhromaždenie neboli oficiálne pozvaní predstavitelia mesta.

Ak by sa prípadné zhromaždenie konalo, plánujete zaviesť nejaké bezpečnostné opatrenia na ochranu príslušníkov rómskej komunity žijúcej v meste? Koordinujete činnosť s políciou?
V prípade uskutočnenia zhromaždenia a neprijatia návrhu mesta na zmenu miesta, pripravuje samospráva opatrenia, ktoré zabezpečia bezproblémový chod úradu (úradný akt uskutočnený v čase zhromaždenia na Mestskom úrade v Turzovke). Iné opatrenia nie sú pripravované. Mesto Turzovka oznámilo Polícii SR, že dňa 24.8.2009 bola na internetovej stránke Slovenskej pospolitosti zverejnená výzva, ktorá je smerovaná proti rómskej komunite, avšak oficiálne oznámenie od Slovenskej pospolitosti s takýmto účelom usporiadania zhromaždenia Mestu Turzovka nebolo doručené.

Máte informácie o tom, že by sa príslušníci rómskej komunity mali ukryť do lesov, alebo odcestovať k príbuzným?
O plánovaných krokoch rómskych spoluobčanov nemáme vedomosť.

Máte nejaké odporúčania pre návštevníkov, ktorí chcú cez víkend mesto Turzovka navštíviť?
O konaní zhromaždenia sme informovali občanov mesta, podnikateľské a iné právnické osoby, ktoré by mohli byť usporiadaním akcie dotknuté. Návštevníkov mesta, ktorí by mali záujem sa zhromaždenia zúčastniť, bude "pravdepodobne" koordinovať polícia.


O vyjadrenie sme požiadali aj združenie Slovenská pospolitosť, ich reakcie sme sa zatiaľ nedočkali..


Vytvorené: 24.08.2009 | Autor: Kysuce | Čitateľov: 4665