Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Video : Orient Express v Čadci - Najslávnejším vlak 19. storočia + Foto

Video : Orient Express v Čadci - Najslávnejším vlak 19. storočia + Foto

Čadca 10.07.2009 - Svetoznámy historický vlak Orient Express prechádzal mestom Čadca a tak sa náhodným okoloidúcim naskytol nevídaný pohľad. Človek ostane v tichom úžase, nevie či má obdivovať naleštenú každučkú skrutku, alebo s nemým úžasom sledovať pikolíkov z každého vozňa, ako s úsmevom na tvári sledujú či sa na tvári niektorého z cestujúcich objaví náznak želania, ktoré by mohli splniť. Z vonkajšej strany to bola naleštená krása, no z vnútra plynie vietor orientu nesúci romantiku minulých storočí a obnovenej slávy.

Orient Express musí byť zážitkom na celý život, ... malé lampičky, dobové závesy, všetko naleštené,... a bol tu len takú malú chvíľku... Najslávnejší vlak 19. storočia nezastavil v Čadci, aby niekoho naložil či vyložil, ale skôr pribral niečo na chvost. Dôvodom jeho zastávky bolo pridanie ďalšej lokomotívy, ktorá mu mala pomôcť vystúpať do obce Skalité, kde si mal vláčik prebrať poľský rušňovodič.  15 nablýskaných vagónov poháňali na Skalité dve lokomotívy, jedna z predu druhá zo zadu.

Orient Express vozil predovšetkým kráľov, diplomatov, podnikateľov, dobrodruhov, špiónov i kurtizány cez kontinent. Jeho piatková cesta viedla z Benátok do kráľovského mesta Krakov. Orient Express preslávila tiež známa britská autorka kriminálnych románov Agatha Christie, keď dej jedného úspečného príbehu situovala piramo do vlaku. Časom však Orient Express stratil nielen svoju slávu, ale aj časť trasy.

 

 
 

 

 

-SH-


Ďalšie skutočnosti o trasách a minulosti Orient Expressu

Orient Express sa vydal prvýkrát na cestu naprieč Európou smerom na Orient 5. júna 1883. Dlhé roky bol legendou. Kto sa považoval za niekoho, cestoval ním. Kto si to nemohol dovoliť, a takých bola väčšina, nepatril do smotánky.

Prvých takmer šesť rokov sa končila cesta Orient Expressu v Bukurešti. Až od 1. júna 1889 pokračoval do Konstantinopolu, hoci posledný úsek z Bulharska do cieľovej stanice ho prevážali na lodi. Od roku 1921 jazdil pod názvom Simplon-Orient-Express po trase cez Švajčiarsko a Taliansko. Z Paríža Orient Express naposledy vypravili do Istanbulu začiatkom júna 1977.

V súčasnosti začína v Štrasburgu a vo Frankfurte a cez Viedeň prechádza do cieľovej stanice Budapešť. Z francúzskej a nemeckej časti rýchlika sa vytvára ucelená súprava v Karlsruhe. Rýchlik potom zanecháva niektoré vozne vo Viedni, do Budapešti prichádza už len s pár vagónmi.

K vraždám v Orient Expresse dochádzalo zriedka. Ich obeťami, ktoré vzbudili veľkú pozornosť, sa stali francúzsky vyslanec a americký vojenský pridelenec. Ale nebolo si ich ťažko predstaviť viac; rovnako ako divoké prenasledovanie z vagóna do vagóna, alebo aj na nich, pochybné obchody a korenisté aféry. Cesta trvala štyri dni, expresný rýchlik prechádzal územím siedmich štátov, veľké hostiny, krátke noci v nádhere z teakového dreva, plyšu a mramoru. Vyberaná spoločnosť, ktorá sa pohybovala vo vyberanom priestore. Jej potenciál odhalila nielen britská autorka kriminálnych románov. Ale jej patrí prvenstvo.

Rýchlik mával rozličné trasy. Menili sa podľa toho, ktorej železničnej spoločnosti patril, podľa vojen, ktoré sa odohrávali na území medzi jeho východiskovou a konečnou stanicou, ale aj podľa želania cestujúcich.

Prvý legendárny Orient Express sa vydával na cestu z Paríža cez Viedeň do Budapešti, Bukurešti a napokon aj do Konstantinopolu. Orient Express viezol Európanov ako jednu rodinu cez Európu dávno predtým, ako sa na jej území zrušila väčšina štátnych hraníc.

Priatelia Orient Expressu hovoria, že ho zahubili lietadlá. Rýchlik prežil nútenú prestávku spôsobenú prvou svetovou vojnou. Tá zmenila hranice štátov a trasy, po ktorých jazdil. Prežil aj druhú svetovú vojnu. Prerazil aj železnú oponu, hoci jeho sláva už dávno bledla. Zmenilo sa zloženie cestujúcich. Časom sa začali k nemu pripájať aj vagóny tretej triedy. Nimi začali cestúvať gastarbajtri na Západ.

V 70. rokoch, keď prestal vychádzať na trasu z Paríža, sa jeho osud zvrtol. Smerom na východ síce ešte stále jazdí Orient Express, ale so svojím predchodcom mal už spoločný len názov. A odvtedy bojuje o svoje malé miesto v cestovnom poriadku železníc.      zdroj : Dromedar


Fotogaléria k článku :

orient-expres-cadca-2009-1.jpg
orient-expres-cadca-2009-2.jpg
orient-expres-cadca-2009-3.jpg
orient-expres-cadca-2009-4.jpg
orient-expres-cadca-2009-5.jpg
orient-expres-cadca-2009-6.jpg
orient-expres-cadca-2009-7.jpg
orient-expres-cadca-2009-8.jpg
orient-expres-cadca-2009-9.jpg
orient-expres-cadca-2009-10.jpg
orient-expres-cadca-2009-11.jpg
orient-expres-cadca-2009-12.jpg
orient-expres-cadca-2009-13.jpg
Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 14.07.2009 | Čitateľov: 9159