Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Finišuje kysucká stavba storočia - Domáce neekologické žumpy a podozrivá pitná voda na Horných Kysuciach čoskoro minulosťou

Finišuje kysucká stavba storočia - Domáce neekologické žumpy a podozrivá pitná voda na Horných Kysuciach čoskoro minulosťou

Európska rámcová smernica o vode, o jej kvalite, či smernica o odvádzaní a čistení odpadových vôd, sú záväznými dokumentmi aj pre Slovensko, ktoré európske normy v oblasti hospodárenia s vodou upravuje vo vlastných zákonoch.
Z platnej legislatívy vyplýva povinnosť splatiť ekologický dlh minulosti v podobe rozsiahlych investícii do zabezpečovania zdravej pitnej vody a do ekologických stavieb odkanalizovania jednotlivých oblastí Slovenska. S týmto cieľom spoločnosť Severoslovenské vodárne a kanalizácie, a.s., Žilina využíva doteraz najrozsiahlejšiu finančnú podporu na Slovensku z Kohézneho fondu Európskej únie na realizáciu projektu Dodávka pitnej vody a odkanalizovanie Horných Kysúc v objeme 54,3 mil. eur.


Európska únia financuje projekt v objeme 80%, štátny rozpočet Slovenskej republiky v objeme 14% a Severoslovenské vodárne a kanalizácie, a. s., Žilina sa v pôvodnom finančnom pláne z roku 2004 mali podieľať šiestimi percentami. Začiatok výstavby bol 14. septembra roku 2006.

Vzhľadom na infláciu a rast cien tovarov a služieb od schválenia projektu a počas trojročnej realizácie projektu sa navýšili aj celkové náklady o viac ako 23 milióny eur. Keďže sú finančné prostriedky z Európskej únie a od štátu fixné, zvýšené náklady až na úrovni 25 percent celkovej hodnoty diela znáša konečný prijímateľ, teda Severeroslovenské vodárne a kanalizácie, a.s., Žilina,“ uviedol ich generálny riaditeľ Ing. Miroslav Kundrík. Projekt zahŕňa až dvanásť obcí a dve mesta Horných Kysúc. Aby sa zabezpečil dostatok kvalitnej hygienicky vyhovujúcej pitnej vody, výstavba hornokysuckého vodovodu využíva možnosť rozšírenia skupinového vodovodu Nová Bystrica - Čadca - Žilina, čím sa zabezpečí plynulé zásobenie obyvateľstva aj v letných mesiacoch, čo doteraz bol vážny dlhoročný problém. Ide vlastne o vybudovanie verejného vodovodu a privádzačov skupinového vodovodu pre 55 tisíc obyvateľov v dĺžke takmer 175 kilometrov, vybudovanie 42 dotláčacích staníc pre zabezpečenie dostatočného tlaku a 6 akumulačných vodojemov.

V oblasti odkanalizovania Horných Kysúc ide o výstavbu 250 kilometrov splaškovej kanalizácie a rekonštrukciu čistiarne odpadových vôd v mestách Čadca a Turzovka. K tomu treba pripočítať aj 65 prečerpávacích staníc. Intenzifikáciou čistiarní odpadových vôd sa výrazne zlepší kvalita vody v tokoch Kysuca a Čerňanka,“ konštatovala projektová manažérka Jana Kvassayová. Realizácia vodovodu a kanalizácie na Horných Kysuciach by sa mala uzavrieť do konca tohto roka a sú na to aj reálne predpoklady. Prínosom pre celý región je zvýšenie kvality bývania obyvateľov Horných Kysúc, vytvoria sa lepšie predpoklady pre ekonomický rozvoj celej oblasti, a samozrejme bude to mať výrazný dopad na ochranu životného prostredia a vodných zdrojov.

Starosti s rozkopanými ulicami sa pominú v prvej polovici budúceho roka po povrchovej úprave vozoviek vo všetkých obciach, kde sa vodovody a kanalizácie stávajú skutočnosťou. Obyvatelia Horných Kysúc však realizáciou tohto projektu získavajú vďaka pomoci Európskej únie nesmiernu ekologickú hodnotu na sto rokov dopredu.

Ján Filip
Foto : Milan Kosec
 


Fotogaléria k článku :

odkanalizovanie-hornych-kysuc-2009-06-1.jpg
odkanalizovanie-hornych-kysuc-2009-06-2.jpg
odkanalizovanie-hornych-kysuc-2009-06-3.jpg
odkanalizovanie-hornych-kysuc-2009-06-4.jpg
Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 18.06.2009 | Čitateľov: 1792