Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Odkanalizovanie miest a obcí Kysúc v záverečnej fáze

Odkanalizovanie miest a obcí Kysúc v záverečnej fáze

Veľký investičný projekt "Dodávka pitnej vody a odkanalizovanie Horných Kysúc" sa pomaly blíži k svojmu finišu.
Realizácia podzemných vedení vodovodu a kanalizácie bude dokončená v II. polroku 2009 a povrchové úpravy časti komunikácií, na ktorých bude prebiehať výstavba v r. 2009, budú dokončené v roku 2010. Aj túto zásadnú informáciu sa dozvedeli starostovia dotknutých obcí na rokovaní k priebehu stavby vodovodu a kanalizácie, ktoré sa konalo na MsÚ v Čadci 17.3.2009.

Tento harmonogram bol prezentovaný a potvrdený jednak investorom stavby SEVAK, a.s. Žilina, ktorého zastupoval generálny riaditeľ Miroslav Kundrík, ale aj zástupcami dodávateľov stavby - Združenie Horné Kysuce (VÁHOSTAV-SK, a.s.Žilina, ZIPP Bratislava, spol.s r.o. a Vodohospodárska výstavba - ekologický podnik, a.s. Bratislava) a hlavným stavebným dozorom - zástupcami firmy IZ AQUA Bratislava. Generálny riaditeľ SEVAK, a.s. Miroslav Kundrík hovoril tiež o spôsobe získania prostriedkov na vykrytie finančného deficitu stavby. Jedná sa približne o 22 mil. € (661 mil. Sk) na samotnú stavbu. Do tejto sumy nie sú zahrnuté prostriedky chýbajúce na dokončenie povrchových úprav vozoviek I., II. a III. triedy.

Tieto prostriedky na vykrytie deficitu budú získané buď zo štátneho rozpočtu alebo úverovými zmluvami z komerčných bánk. Nedoriešenou ostáva otázka prevodu alebo prenájmu majetku obcí - ich vlastných vodovodných a kanalizačných sietí, ktoré sa v rámci stavby stanú súčasťou veľkého systému, prevádzkovateľovi vodovodu a kanalizácie spoločnosti SEVAK, a.s. Žilina. Jednotlivé obce spolu s prevádzkovateľom sietí pripravia nájomnú alebo prevádzkovú zmluvu, ktorou sa tieto náležitosti upravia. Spoločnosť SEVAK, a.s. v týchto dňoch pripravuje metodickú príručku pre občanov o postupe, akým sa občania budú riadiť pri napájaní sa domácností na vybudované vodovody a kanalizáciu. Na rokovaní bola zo strany investora prisľúbená zvýšená informovanosť verejnosti prostredníctvom miestnych médií (okresná tlač, lokálne televízie) o harmonograme prác na stavbe v jednotlivých obciach. Ostáva len veriť, že tento harmonogram bude všetkými zainteresovanými stranami dodržaný.

Marta Sláviková - tajomník ZMOK

Tento článok prinášame v spolupráci s redakciou : Čadčan - mestské noviny.  viac na www.mestocadca.sk


Fotogaléria k článku :

odkanalyzovanie-hornych-kysuc.jpg
odkanalyzovanie-hornych-kysuc-2.jpg
odkanalyzovanie-hornych-kysuc-3.jpg
odkanalyzovanie-hornych-kysuc-4.jpg
odkanalyzovanie-hornych-kysuc-5.jpg
odkanalyzovanie-hornych-kysuc-6.jpg
odkanalyzovanie-hornych-kysuc-7.jpg
odkanalyzovanie-hornych-kysuc-8.jpg
Vytvorené: 20.04.2009 | Čitateľov: 1392